Marokańskie bakłażany w aromatycznej marynacie

Marokańskie bakłażany, a właściwie sałatka, bo pod taką nazwą przyrządza się je w Maroko. Bakłażany w przepysznej marynacie – szarmuli. Przepis jest banalnie prosty, bardzo smaczny i nie wymaga stania przy garach. Wystarczy posmarować marynatą bakłażany, a później piec je do miękkości. Świetnie pasują z chlebkami np. naan, świeżymi warzywami lub przepysznym ryżem po persku. 

Marokańskie bakłażany MAROKAŃSKIE BAKŁAŻANY – SKŁADNIKI:

  • 1 kg bakłażany (4 średnie sztuki)
  • 10-13 łyżek marokańskiej marynaty z tego przepisu ->CHERMOULA 
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chilli
  • mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • sól i pieprz
  • owoce granatu – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażany kroję w plastry. Każdy lekko solę i pieprzę, pamiętając, że w marynacie też jest sól.
  2. Dodaję marynatę i dokładnie wmasowuję ją w bakłażanowe plastry.
  3. Cebulę tnę na ćwiartki. Chilli na małe paseczki
  4. Pozostawiam na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
  5. Piekę w 180 stopniach do miękkości bakłażanów, ok. 30-40 minut.
  6. Podaję z natką pietruszki lub kolendrą i owocami granatu.