Miętowy bób z soczewicą

Miętowy bób z soczewicą to leniwy, super prosty i zdrowy posiłek. W upalne dni może być lekką kolacją. Mięta świetnie komponuje się z cytrynowym dressingiem i przepysznym bobem. Miętowo cytrynowy sos dodaje lekkości i przyjemnie odświeża całość. 

Miętowy bób z soczewicą

MIĘTOWY BÓB Z SOCZEWICĄ – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów bobu
  • 120 gramów zielonej soczewicy
  • garść świeżej mięty
  • kilka liści bazylii
  • 40-50 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju np. lnianego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę gotuję do miękkości.
  2. Bób wrzucam do osolonego wrzątku. Młody bób gotuje się bardzo szybko, ja swój wyjęłam po 5 minutach. Można w trakcie gotowania sprawdzać jaki stopień miękkości nam odpowiada.
  3. Lekko ostudzony bób obieram z łupinek.
  4. Świeże zioła, oliwę, czosnek, sok z cytryny miksuję.
  5. Bób mieszam z soczewicą. Polewam ziołowy sosem. Dekoruję świeżą miętą.