Muffiny z jeżynami na słodki początek dnia

Zdrowe muffiny z jeżynami, które mogą być słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem. Wegańskie, bezglutenowe i bardzo dobre 🙂 Przygotowanie ich nie jest skomplikowane i zajmuje nie więcej niż 20 minut. Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że są dość delikatne, ale też wilgotne i mięciutkie. Sami zobaczcie jakie to proste!

Muffiny z jeżynami MUFFINY Z JEŻYNAMI – SKŁADNIKI NA 12 PORCJI:

Suche:

  • 250 gramów mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
  • 50 gramów cukru kokosowego lub ksylitolu (cukier kokosowy daje karmelowy smak, więc pasuje do deserów, można go jednak zastąpić dowolnym produktem słodzącym)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli dla uwypuklenia słodkiego smaku

Mokre: 

  • 400 ml mleka, użyłam mleka z kaszy jaglanej
  • 50 ml oleju roślinnego, użyłam słonecznikowego

Dodatkowo: 

  • 100-120 gramów jeżyn + kilka jeżyn do udekorowania
  • 4 – 5 kostek gorzkiej czekolady, o dużej zawartości kakao
  • 2 – 3 łyżki mleka roślinnego, w zależności czy polewa jest bardzo gęsta.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Siemię lniane zmielone zalewam odrobiną wody i odkładam na kilka minut by zgęstniało.
  2. Mąkę dokładnie mieszam z cukrem kokosowym (lub innym słodkim produktem) sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Mleko mieszam z olejem roślinnym oraz siemieniem lnianym.
  4. Dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam. Ciasto powinno być dość gęste.
  5. Na sam koniec dodaję jeżyny i mieszam.
  6. Foremki do muffinek natłuszczam lekko olejem i posypuję mąką. Pomijam ten krok, jeżeli używam papilotek do foremek.
  7. Łyżką nabieram ciasto i napełniam foremki do około 2/3 wysokości.
  8. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 20 minut, do suchego patyczka.
  9. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję mleko i powstałą polewą czekoladową polewam muffiny.
  10. Dekoruję świeżymi owocami.

Inne desery na blogu:

Czekoladowe ciastka z kaszy jaglanej z porzeczkami

Czekoladowo czereśniowe smoothie

Pieczona owsianka z porzeczkami i borówkami

Cytrynowo bazyliowa granita – mroźne orzeźwienie

Truskawkowa panna cotta – bez nabiału i cukru

Migdałowa polenta z borówkami