Nerkownik z owocami
Nerkownik pojawi się na moim wielkanocnym stole. Jest bardzo prosty do przyrządzenia, szybki (oprócz czasu moczenia nerkowców) i bardzo dobry. Nie piecze się go, jest bezglutenowy i bardzo efektowny.
Pierwszy raz przyrządziłam ten nerkownik na sesję z Warzywym, który pięknie go przyozdobił. Tego dnia zrobiliśmy sporo klimatycznych zdjęć. To z nerkownikiem najbardziej mi przypadło do gustu. Zależało mi na szybkim deserze, bez pieczenia, wegańskim i bez cukru. I tak powstał ten prosty nerkownik. Na pewno będę robić inne wersje, bo ta mi bardzo smakowała i na szczęście nie tylko mnie 🙂
NERKOWNIK – PRZYGOTOWANIE:
Spód:
- 150 gramów daktyli (moczonych w gorącej wodzie minimum przez kilkanaście minut, by zmiękły)
- 100 ml wody
- 30 gramów amarantusa ekspandowanego
- 5 łyżek słonecznika łuskanego
- 80 gramów płatków owsianych (można zamienić na inne)
Masa:
- 200 gramów orzechów nerkowca moczonych przez całą noc w wodzie
- 1 puszka mleka kokosowego (najlepiej o dużej zawartości kokosa i bez zbędnych dodatków)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek syropu z agawy
- pół łyżeczki agaru
Do ozdoby:
- świeże owoce.
PRZYGOTOWANIE:
- Z daktyli odlewam wodę. Dodaję 100 ml świeżej wody i miksuję na gładko.
- Dodaje płatki owsiane, amarantus i słonecznik. Masę na spód najlepiej wyrabia się rękoma.
- Wykładam masę do foremki, dokładnie dociskając i wyrównując. Można wyłożyć dno folią spożywczą lub papierem do pieczenia, ja pomijam ten krok.
- Gotowy spód chłodzę w lodówce ok. 15 minut.
- Namoczone nerkowce wrzucam do miksera kielichowego, dodaję mleczko kokosowe, syrop z agawy i agar oraz sok z cytryny. Miksuję na gładką masę.
- Gotową masę nerkowcową wylewam na spód.
- Chłodzę ciasto kilka godzin a najlepiej całą noc.
- Przed podaniem przyozdabiam świeżymi owocami.