Nerkownik z owocami

Nerkownik pojawi się na moim wielkanocnym stole. Jest bardzo prosty do przyrządzenia, szybki (oprócz czasu moczenia nerkowców) i bardzo dobry. Nie piecze się go, jest bezglutenowy i bardzo efektowny.

Pierwszy raz przyrządziłam ten nerkownik na sesję z Warzywym, który pięknie go przyozdobił. Tego dnia zrobiliśmy sporo klimatycznych zdjęć. To z nerkownikiem najbardziej mi przypadło do gustu. Zależało mi na szybkim deserze, bez pieczenia, wegańskim i bez cukru. I tak powstał ten prosty nerkownik. Na pewno będę robić inne wersje, bo ta mi bardzo smakowała i na szczęście nie tylko mnie 🙂

NERKOWNIK – PRZYGOTOWANIE:

Spód:

  • 150 gramów daktyli (moczonych w gorącej wodzie minimum przez kilkanaście minut, by zmiękły)
  • 100 ml wody
  • 30 gramów amarantusa ekspandowanego
  • 5 łyżek słonecznika łuskanego
  • 80 gramów płatków owsianych (można zamienić na inne)

Masa:

  • 200 gramów orzechów nerkowca moczonych przez całą noc w wodzie
  • 1 puszka mleka kokosowego (najlepiej o dużej zawartości kokosa i bez zbędnych dodatków)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • pół łyżeczki agaru

Do ozdoby:

  • świeże owoce.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z daktyli odlewam wodę. Dodaję 100 ml świeżej wody i miksuję na gładko.
  2. Dodaje płatki owsiane, amarantus i słonecznik. Masę na spód najlepiej wyrabia się rękoma.
  3. Wykładam masę do foremki, dokładnie dociskając i wyrównując. Można wyłożyć dno folią spożywczą lub papierem do pieczenia, ja pomijam ten krok.
  4. Gotowy spód chłodzę w lodówce ok. 15 minut.
  5. Namoczone nerkowce wrzucam do miksera kielichowego, dodaję mleczko kokosowe, syrop z agawy i agar oraz sok z cytryny. Miksuję na gładką masę.
  6. Gotową masę nerkowcową wylewam na spód.
  7. Chłodzę ciasto kilka godzin a najlepiej całą noc.
  8. Przed podaniem przyozdabiam świeżymi owocami.