Oberiba – śląska zupa z kalarepy

Jesienią miło jest wrócić do domu i zjeść miskę gorącej zupy – domowej i pełnej warzyw. Oberiba – to bardzo prosta zupa z kalarepki, pokazująca jak z niewielu składników ugotować pożywny i zdrowy obiad. Oberiba pochodzi ze Śląska i jest przykładem kuchni regionalnej, która bazuje na niedrogich i łatwo dostępnych składnikach. To naprawdę smaczna, domowa zupa 🙂 

oberiba

OBERIBA – ŚLĄSKA ZUPA Z KALAREPY – SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE:

  • 2.5 l bulionu warzywnego
  • 3 kalarepy z liśćmi
  • 2 większe cebule
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

oberiba

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalarepy obieramy i kroimy w słupki. Liście szatkujemy.
  2. Cebulę kroimy w małą kostkę, ziemniaki podobnie.
  3. Cebulę smażymy na złoto na oleju roślinnym.
  4. Do gorącego bulionu warzywnego wrzucamy usmażoną cebulę, kalarepkę i ziemniaki.
  5. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  6. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
  7. Pod sam koniec wsypujemy drobno posiekany koperek i przyprawiamy do smaku.

 

Inne zupy na blogu:

Zupa z dyni i fenkułu

Zupa krem z ziemniaków i kalafiora z prażonym kuminem

Toskańska zupa z jarmużu i białej fasoli

Ekspresowa zupa z za’atarem, kaszą bulgur i ciecierzycą

Pikantna marokańska zupa marchewkowa