Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Jesienią miło jest wrócić do domu i zjeść miskę gorącej zupy – domowej i pełnej warzyw. Oberiba – to bardzo prosta zupa z kalarepki, pokazująca jak z niewielu składników ugotować pożywny i zdrowy obiad. Oberiba pochodzi ze Śląska i jest przykładem kuchni regionalnej, która bazuje na niedrogich i łatwo dostępnych składnikach. To naprawdę smaczna, domowa zupa 🙂
OBERIBA – ŚLĄSKA ZUPA Z KALAREPY – SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE:
- 2.5 l bulionu warzywnego
- 3 kalarepy z liśćmi
- 2 większe cebule
- 4 średnie ziemniaki
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- pęczek koperku
- olej roślinny do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Kalarepy obieramy i kroimy w słupki. Liście szatkujemy.
- Cebulę kroimy w małą kostkę, ziemniaki podobnie.
- Cebulę smażymy na złoto na oleju roślinnym.
- Do gorącego bulionu warzywnego wrzucamy usmażoną cebulę, kalarepkę i ziemniaki.
- Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Pod sam koniec wsypujemy drobno posiekany koperek i przyprawiamy do smaku.
Inne zupy na blogu: