Orientalne boczniaki w super pysznym sosie
Moje orientalne boczniaki są naprawdę super! Mięsiste w aksamitnym, wyrazistym sosie stanowią mega pyszne danie. Przepis, do którego wracam i który gorąco Wam polecam!
ORIENTALNE BOCZNIAKI – SKŁADNIKI:
- 500 gramów boczniaków + 2 – 3 łyżki oleju do obsmażenia
Sos:
- 8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- sok z połowy cytryny
- łyżka octu ryżowego
- 1 mała papryczka chilli
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej +250 ml zimnej wody
- cebulka dymka lub szalotka
- garść kolendry i szczypiorku do posypania
- sezam do posypania
- podaję z ryżem i brokułami gotowanymi na parze.
PRZYGOTOWANIE:
- Boczniaki delikatnie myję i osuszam. Nie kroję ich (chyba że nie lubicie takich dużych, moje były naprawdę dość spore) – to mają być duże kawałki.
- Na rozgrzanej patelni/woku rozgrzewam 2-3 łyżki oleju.
- Nakładam boczniaki i dość intensywnie smażę. Nie ruszam ich, nie mieszam – wówczas ładnie się zarumienią i nie rozwalą. Dopiero po 2-3 minutach delikatnie przewracam na drugą stronę. Powinny być złote i chrupiące, by je tak usmażyć robiłam to na dwie tury. Usmażone odkładam na bok.
- Czas na sos. W rondelku mieszam dokładnie sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, sok z cytryny, imbir, czosnek i chilli, dymkę.
- Rozprowadzam mąkę w wodzie (250 ml) i dodaję do mieszanki na sos.
- Na niewielkim ogniu gotuję sos, cały czas mieszając (trzeba uważać, bo szybko gęstnieje).
- Gotowy sos mieszam z boczniakami.
- Posypuję szczypiorkiem i /lub kolendrą oraz sezamem.
- Podaję z ryżem i brokułami.