Pasta z bobu ze słonecznikiem na pyszne, letnie śniadanie

Pasta z bobu jest zdrowym i pysznym smarowidłem na kanapki lub zgrillowane pieczywo. Niedawno zaczął się sezon na bób i warto z niego korzystać. Dostarcza białka, jest niskokaloryczny a przy tym sycący.  Bób pysznie smakuje sam, ugotowany i podany z natką pietruszki, ale można spróbować innych wersji z jego wykorzystaniem.  Pysznie smakuje z miętowym dressingiem i soczewicą  lub w sałatce. Zmiksowany staje się idealnym smarowidłem do pieczywa. Pasta z bobu jest aksamitna, gładka i naprawdę smaczna. Ma piękny, letni, zielony kolor i cudownie się prezentuje. Może posłużyć jako dip do pokrojonych w słupki warzyw lub jako dodatek do sałatek.

Pasta z bobu

PASTA Z BOBU ZE SŁONECZNIKIEM – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów bobu
  • sok z połowy jednej cytryny
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 50 ml oleju roślinnego, wybrałam olej lniany
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml zimnej wody
  • malutka szczypta kuminu/kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Pasta z bobu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bób wrzucam do osolonego wrzątku. Gotuję do miękkości, od 5 do 10 minut. Im młodszy bób, tym krócej go gotujemy. Najlepiej w trakcie gotowania sprawdzać, czy jest już miękki. Odcedzony bób przelewam zimną wodą by „zatrzymać” gotowanie.
  2. Ostudzony bób obieram z łupinek.
  3. Miksuję z olejem roślinnym, ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i nasionami słonecznika (można je lekko podprażyć na suchej patelni, ja pominęłam ten krok).
  4. Pod sam koniec miksowania dodaje zimnej wody i przyprawy. Miksuję na gładką i aksamitną pastę.
  5. Warto finalnie posmakować pastę i dodać np więcej soli lub pieprzu.
  • podaję z pieczywem i innymi warzywami, np. ugotowanymi na parze szparagami.
  • ozdobiłam kilkoma nasionami bobu i świeżą bazylią
  • do takich kanapek pasują też niewielkie cząstki ostrej i marynowanej papryki – to moja ulubiona wersja.
  • pastę można potraktować jako sos np. do makaronu lub sałatek i dodać inne warzywa sezonowe
  • można dodać łyżkę tahini i w ten sposób uzyskamy bobowy hummus 🙂

Inne przepisy z bobem w roli głównej: 

Miętowy bób z soczewicą

Sałatka z kaszą gryczaną i bobem

Kotleciki z bobu i miętą-zdrowy obiad na lato