Pasztet z grzybami i żurawiną
Pasztet z grzybami i żurawiną – świąteczny dodatek do kanapek, jedzony z musztardą czy chrzanem. Nie jest skomplikowany, wystarczy zmiksować kaszę jaglaną i soczewicę, dorzucić trochę przypraw oraz grzyby i żurawinę. Dodatki sprawiają, że warzywny pasztet ma świąteczny charakter. Będzie doskonały z musztardą lub odrobiną konfitury żurawinowej.
PASZTET Z GRZYBAMI I ŻURAWINĄ – SKŁADNIKI:
- 200 gramów suchej kaszy jaglanej
- 250 gramów zielonej soczewicy
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- pół łyżeczki kminku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 20 gramów suszonych grzybów
- 50 gramów suszonej żurawiny
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby zalewam gorącą wodą (ok. 200 ml)
- Kaszę i soczewicę gotuję, kaszę jaglaną można nawet lekko rozgotować.
- Cebulę kroję, smażę z listkami laurowymi i zielem angielskim.
- Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną studzę i dokładnie przecedzam.
- Dodaję cebulę (bez listków laurowych i ziela), sos sojowy i miksuję wszystko na dość gładką masę (dodaję także 80-100 ml wody po grzybach – dość ostrożnie bo masa na pasztet nie może być zbyt płynna).
- Dodaję przyprawy – dokładnie mieszam, dorzucam żurawinę i pokrojone grzyby oraz skrobię. Mieszam i sprawdzam czy jest odpowiednio doprawiony solą i pieprzem.
- Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i piekę pasztet w temperaturze 180 stopni przez około 45-60 minut. Swój pasztet piekłam w termobiegu.
- Studzę pasztet i pozostawiam w spokoju na całą noc.
Inne świąteczne przepisy na blogu: