Pasztet z grzybami i żurawiną

Pasztet z grzybami i żurawiną – świąteczny dodatek do kanapek, jedzony z musztardą czy chrzanem. Nie jest skomplikowany, wystarczy zmiksować kaszę jaglaną i soczewicę, dorzucić trochę przypraw oraz grzyby i żurawinę. Dodatki sprawiają, że warzywny pasztet ma świąteczny charakter. Będzie doskonały z musztardą lub odrobiną konfitury żurawinowej.

PASZTET Z GRZYBAMI I ŻURAWINĄ – SKŁADNIKI:

  • 200 gramów suchej kaszy jaglanej 
  • 250 gramów zielonej soczewicy 
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju roślinnego 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 3 łyżki wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 
  • pół łyżeczki kminku 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie 
  • 20 gramów suszonych grzybów
  • 50 gramów suszonej żurawiny 
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 
  • sól i pieprz 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby zalewam gorącą wodą (ok. 200 ml) 
  2. Kaszę i soczewicę gotuję, kaszę jaglaną można nawet lekko rozgotować. 
  3. Cebulę kroję, smażę z listkami laurowymi i zielem angielskim. 
  4. Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną studzę i dokładnie przecedzam. 
  5. Dodaję cebulę (bez listków laurowych i ziela), sos sojowy i miksuję wszystko na dość gładką masę (dodaję także 80-100 ml wody po grzybach – dość ostrożnie bo masa na pasztet nie może być zbyt płynna). 
  6. Dodaję przyprawy – dokładnie mieszam, dorzucam żurawinę i pokrojone grzyby oraz skrobię. Mieszam i sprawdzam czy jest odpowiednio doprawiony solą i pieprzem. 
  7. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i piekę pasztet w temperaturze 180 stopni przez około 45-60 minut. Swój pasztet piekłam w termobiegu. 
  8. Studzę pasztet i pozostawiam w spokoju na całą noc. 

Inne świąteczne przepisy na blogu: