Polenta z warzywami i gremolatą

Polenta z warzywami i gremolatą jest kolejną propozycją na lekki, warzywny obiad. To danie proste, szybkie i bardzo pożywne. Kasza kukurydziana jest świetną alternatywą dla innych węglowodanowych dodatków. Można z nią eksperymentować w wersjach słodkich lub słonych, ważne by ją gotować nieco dłużej, często mieszając. Zyska wtedy na konsystencji,  będzie aksamitna i bez grudek. Bardzo lubię polentę, bo jest bardzo łatwa w modyfikacji i dobieraniu dodatków. Letnie warzywa i gremolata nadaje jej lekkości. Gremolata pochodzi z Lombardii i składa się z trzech prostych składników. To poszatkowana natka pietruszki połączona z czosnkiem i skórką z cytryny. Ten aromatyczny akcent doda świeżości wielu daniom. Świetnie pasuje do pieczonych i smażonych warzyw, ale także podrasuje sałatkę, zupę czy nudną kanapkę

 

POLENTA Z WARZYWAMI I GREMOLATĄ – SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 kubek mąki kukurydzianej
  • 5 kubków wody lub bulionu warzywnego
  • 5 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • mały brokuł
  • duża cukinia

Przyprawy: 

  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 łyżka syropu z daktyli/agawy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • gremolata – 2- 4 kilka łyżek (mały pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku i skórka otarta z limonki i cytryny)
  • oliwa  z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka  wlewam wodę lub bulion warzywny. Wsypuję kaszę kukurydzianą i wszystko dokładnie mieszam.
  2. Gotuję na niewielkim ogniu, pod przykryciem, często mieszając. Dodaję płatki drożdżowe i wszystko dokładnie mieszam. Gotuję około 30 minut, by polenta była kremowa i bez grudek.
  3. Cukinię kroję na plastry, brokuł dzielę na różyczki.
  4. Przyprawy łączę z oliwą i sosem sojowym. Najlepiej do tego celu nadaje się mały słoiczek, którym energicznie potrząsam – wszystkie składniki świetnie się łączą.
  5. Polewam marynatą warzywa i piekę je w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, aż będą miękkie.
  6. Do przygotowania gremolaty potrzebuję kilku minut – kroję drobno pietruszkę, dodaję skórkę z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  7. Na gotową polentę wykładam warzywa. Posypuję gremolatą.
  8. Podaję polaną niewielką ilością oliwą z oliwek.

Inne polenty: 

Zielona polenta z cytrynowymi szparagami i ciecierzycą

Migdałowa polenta z borówkami