Pomarańczowy tofurnik przepyszny

Przychodzę do Was z przepisem na tofurnik z pomarańczowo-kardamonową nutą. Robiłam go z myślą o bożonarodzeniowych wypiekach. Stąd korzenne przyprawy i owoce tak bardzo kojarzące się z tymi świętami. Bardzo przypomina sernik, ma dość ciężką, serową konsystencję. Obecnie to mój ulubiony przepis na wegański sernik i będę go powtarzać z pewnością nie raz.

SKŁADNIKI:

Masa:

  • 3 kostki tofu naturalnego
  • sok z dwóch cytryn
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 50 gramów suchej kaszy jaglanej
  • sok z 1 pomarańczy + skórka obtarta
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 140 gramów cukru pudru
  • 6 łyżek mleczka kokosowego (tej stałej części)

Spód:

  • 100 gramów ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Polewa:

  • 100 gramów czekolady
  • 4 łyżki mleka kokosowego (stałej części)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kilka łyżek mleka roślinnego

Kandyzowane pomarańcze:

  • 1 wyszorowana i sparzona pomarańcza, pocięta na cienkie plastry
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do pokruszonego tofu wycisnąć sok z 2 cytryn.
  2. Zetrzeć skórkę z pomarańczy a następnie wycisnąć z niej sok. Pomieszać i zostawić na około 20 minut.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać, zalać szklanką wody i ugotować. Powinna być rozgotowana.
  4. W tym czasie można zająć się spodem do tofurnika. Ciasteczka rozdrabniam w blenderze, dodaje olej kokosowy. Masę wyłożyć łyżką na formę, wygładzić i odstawić do lodówki na około 15 min.
  5. Do masy dodać budyń (sam proszek), śmietanę kokosową, kardamon, przyprawę piernikową i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.
  6. Masę wylać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 45 – 50 minut. Tofurnik zostawić w piekarniku na 15 minut a następnie chłodzić przynajmniej przez jedną noc.

Polewa:

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać do połączenia.
  2. Polewę wylać na tofurnik.

Kandyzowane pomarańcze:

  1. Pomarańczę pokroić na dość cienkie plastry.
  2. Do garnka o dość grubym dnie wsypać cukier i wodę, dodać plastry pomarańczy. Gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Plastry powinny zrobić się z przezroczyste a woda z cukrem zamienić w gęsty syrop. Rozłożyć na papierze do pieczenia i jak ostygną udekorować tofurnik.