Pomarańczowy tofurnik przepyszny
Przychodzę do Was z przepisem na tofurnik z pomarańczowo-kardamonową nutą. Robiłam go z myślą o bożonarodzeniowych wypiekach. Stąd korzenne przyprawy i owoce tak bardzo kojarzące się z tymi świętami. Bardzo przypomina sernik, ma dość ciężką, serową konsystencję. Obecnie to mój ulubiony przepis na wegański sernik i będę go powtarzać z pewnością nie raz.
SKŁADNIKI:
Masa:
- 3 kostki tofu naturalnego
- sok z dwóch cytryn
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 50 gramów suchej kaszy jaglanej
- sok z 1 pomarańczy + skórka obtarta
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki przyprawy piernikowej
- 140 gramów cukru pudru
- 6 łyżek mleczka kokosowego (tej stałej części)
Spód:
- 100 gramów ciasteczek owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
- 100 gramów czekolady
- 4 łyżki mleka kokosowego (stałej części)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- kilka łyżek mleka roślinnego
Kandyzowane pomarańcze:
- 1 wyszorowana i sparzona pomarańcza, pocięta na cienkie plastry
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Do pokruszonego tofu wycisnąć sok z 2 cytryn.
- Zetrzeć skórkę z pomarańczy a następnie wycisnąć z niej sok. Pomieszać i zostawić na około 20 minut.
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać, zalać szklanką wody i ugotować. Powinna być rozgotowana.
- W tym czasie można zająć się spodem do tofurnika. Ciasteczka rozdrabniam w blenderze, dodaje olej kokosowy. Masę wyłożyć łyżką na formę, wygładzić i odstawić do lodówki na około 15 min.
- Do masy dodać budyń (sam proszek), śmietanę kokosową, kardamon, przyprawę piernikową i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Masę wylać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 45 – 50 minut. Tofurnik zostawić w piekarniku na 15 minut a następnie chłodzić przynajmniej przez jedną noc.
Polewa:
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać do połączenia.
- Polewę wylać na tofurnik.
Kandyzowane pomarańcze:
- Pomarańczę pokroić na dość cienkie plastry.
- Do garnka o dość grubym dnie wsypać cukier i wodę, dodać plastry pomarańczy. Gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Plastry powinny zrobić się z przezroczyste a woda z cukrem zamienić w gęsty syrop. Rozłożyć na papierze do pieczenia i jak ostygną udekorować tofurnik.