Domowa przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika w grudniu może być towarem na wagę złota. Pamiętam jak poszukiwałam jej we wszystkich okolicznych sklepach na kilka dni przed świętami. Dziś przygotowuję ją sama i wiem, że jest na pewno lepsza, ma więcej aromatu i prawdziwych składników niż sklepowe gotowce. W gotowych mieszankach znajdziemy czasem zbędny cukier lub mąkę pszenną. Poza tym na pewno nie pachnie tak pięknie jak ta zrobiona w moździerzu.

przyprawa do piernikaPRZYPRAWA DO PIERNIKA – SKŁADNIKI:

  • 15 gramów cynamonu lub kory cynamonu
  • 10 gramów goździków
  • 10 gramów mielonego imbiru
  • 5 gramów gałki muszkatołowej
  • 5 gramów kardamonu
  • 5 gramów anyżu, około 3 gwiazdki
  • 5 gramów owoców kolendry
  • 4 kulki ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie przyprawy zmieliłam w młynku do kawy, można także użyć moździerza.
  2. Przyprawę przechowuję w szczelnym pojemniku.