Domowa przyprawa do piernika
Przyprawa do piernika w grudniu może być towarem na wagę złota. Pamiętam jak poszukiwałam jej we wszystkich okolicznych sklepach na kilka dni przed świętami. Dziś przygotowuję ją sama i wiem, że jest na pewno lepsza, ma więcej aromatu i prawdziwych składników niż sklepowe gotowce. W gotowych mieszankach znajdziemy czasem zbędny cukier lub mąkę pszenną. Poza tym na pewno nie pachnie tak pięknie jak ta zrobiona w moździerzu.
PRZYPRAWA DO PIERNIKA – SKŁADNIKI:
- 15 gramów cynamonu lub kory cynamonu
- 10 gramów goździków
- 10 gramów mielonego imbiru
- 5 gramów gałki muszkatołowej
- 5 gramów kardamonu
- 5 gramów anyżu, około 3 gwiazdki
- 5 gramów owoców kolendry
- 4 kulki ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie przyprawy zmieliłam w młynku do kawy, można także użyć moździerza.
- Przyprawę przechowuję w szczelnym pojemniku.