Ravioli z bobem i ziołami

Ravioli z bobem – jakie to było dobre! Małe pierożki, wypełnione po brzegi letnim farszem, pachnące ziołami. To prawda, że trzeba przy nich trochę postać i że znikają zdecydowanie za szybko, ale smak w pełni rekompensuje poniesione straty.

RAVIOLI Z BOBEM I ZIOŁAMI – SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 gr bobu
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • garść mięty i bazylii
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • listki bazylii i mięty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiewam, dodaję wrzącą wodę, sól oraz oliwę i wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywam ściereczką i pozwalam ciastu odpocząć.
  2. Bób gotuję we wrzącej i osolonej wodzie. Studzę i obieram ze skórki.
  3. Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju.
  4. Dodaję do bobu.
  5. Farsz doprawiam solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Dodaję zioła i miksuję całość.
  6. Ciasto dzielę na dwie części. Rozwałkowuję dość cienko na równe prostokąty. Tutaj przydatna okaże się maszynka do makaronu, w którą jeszcze się nie zaopatrzyłam, a która z pewnością skróci czas przygotowania ravioli.
  7. Na jednej z rozwałkowanych części układam w odstępach, po łyżeczce farsz. Można również formować wilgotnymi rękoma kulki i nakładać na ciasto w równych odstępach. Przestrzeń między farszem powinna być na ok. 2 palce.
  8. Nakładam drugą, rozwałkowaną część ciasta i lekko dociskam, tak by pozbyć się nadmiaru powietrza.
  9. Radełkiem lub nożem wycinam równe ravioli.
  10. Ravioli wrzucam do wrzącej i osolonej wody. Po wypłynięciu gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
  11. Do oliwy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła. Polewam nią gorące ravioli.