Risotto z opieńkami i świeżym cząbrem. Obiad prosto z lasu
Risotto z opieńkami i cząbrem to moja propozycja na jesienny obiad. Kilka prostych składników sprawia, że z leśnych łupów powstaje sezonowe, smaczne danie. Z lasu przywiozłam tylko opieńki, ale oczywiście każde, inne leśne grzyby będą komponować się tutaj idealnie. Połączenie wyrazistego smaku grzybów ze świeżym cząbrem jest naprawdę genialne.
RISOTTO Z OPIEŃKAMI – SKŁADNIKI:
- 200 gramów ryżu arborio
- 250 – gramów oczyszczonych i ugotowanych opieńków (albo innych grzybów leśnych)
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml białego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- olej roślinny do smażenia
- gałązka tymianku lub 1 łyżka suszonego
- kilka gałązek cząbru
- sól i pieprz
- 5 łyżek śmietany (u mnie z orzechów, lub kilka łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotkę i czosnek kroję dość drobno.
- Rozgrzewam patelnię z dość grubym dnem np. żeliwną i smażę szalotkę i czosnek.
- Dorzucam opieńki. Smażę jeszcze kilka minut uważając by czosnek i cebula nie spaliły się.
- Do zeszklonych warzyw wsypuję ryż. Mieszam i czekam aż stanie się przeźroczysty.
- Do ryżu dolewam chochlę gorącego bulionu warzywnego. Czynność powtarzam, w momencie gdy ryż wchłonie cały płyn.
- Dodaję gałązkę tymianku. Wspaniale odda aromat, a po przygotowaniu dania z łatwością ją wyciągnę.
- W trakcie dolewania bulionu wlewam także wino.
- Pod sam koniec dorzucam cząber oraz śmietanę.
- Dodaję soli i pieprzu.