Risotto z opieńkami i świeżym cząbrem. Obiad prosto z lasu

Risotto z opieńkami i cząbrem to moja propozycja na jesienny obiad. Kilka prostych składników sprawia, że z leśnych łupów powstaje sezonowe, smaczne danie. Z lasu przywiozłam tylko opieńki, ale oczywiście każde, inne leśne grzyby będą komponować się tutaj idealnie. Połączenie wyrazistego smaku grzybów ze świeżym cząbrem jest naprawdę genialne. 

risotto z opieńkami risotto z opieńkami

RISOTTO Z OPIEŃKAMI – SKŁADNIKI:

  • 200 gramów ryżu arborio
  • 250 – gramów oczyszczonych  i ugotowanych opieńków (albo innych grzybów leśnych)
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • olej roślinny do smażenia
  • gałązka tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • kilka gałązek cząbru
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek śmietany (u mnie z orzechów, lub kilka łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)

risotto z opieńkami

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szalotkę i czosnek kroję dość drobno.
  2. Rozgrzewam patelnię z dość grubym dnem np. żeliwną i smażę szalotkę i czosnek.
  3. Dorzucam opieńki. Smażę jeszcze kilka minut uważając by czosnek i cebula nie spaliły się.
  4. Do zeszklonych warzyw wsypuję ryż. Mieszam i czekam aż stanie się przeźroczysty.
  5. Do ryżu dolewam chochlę gorącego bulionu warzywnego. Czynność powtarzam, w momencie gdy ryż wchłonie cały płyn.
  6. Dodaję gałązkę tymianku. Wspaniale odda aromat, a po przygotowaniu dania z łatwością ją wyciągnę.
  7. W trakcie dolewania bulionu wlewam także wino.
  8. Pod sam koniec dorzucam cząber oraz śmietanę.
  9. Dodaję soli i pieprzu.

risotto z opieńkami