Różany mazurek
Różany mazurek na kruchym, przepysznym spodzie. Delikatny, bardzo romantyczny, łączy tradycyjne, polskie smaki z orientalną, różaną nutą. Koloru dodaje mu naturalny barwnik, czyli sok z buraka. Zapraszam 🙂
RÓŻANY MAZUREK – SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 150 gramów mąki pszennej
- 50 gramów ziemniaczanej
- 30 gramów cukru pudru
- 100 gramów oleju kokosowego (schłodzonego)
- mała szczypta soli
- 3- 4 łyżki zimnej wody
Masa:
- 100 gramów orzechów nerkowca
- 300 ml wody
- 200 gramów mleczka kokosowego
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżka soku z buraka
- 50 gramów cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy nerkowca zalewam wodą na noc.
- Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną, cukrem i solą. Dodaję olej kokosowy (koniecznie schłodzony, w formie stałej). Wyrabiam ciasto, pod sam koniec dodaję wody i kontroluję konsystencję ciasta. Zlepiam całość w kulę i schładzam w lodówce przez około pół godziny.
- Ciasto wykładam rękoma do niezbyt dużej foremki. Pamiętam także o krawędziach. Nakłuwam widelcem ciasto.
- Piekę ciasto w 180 – 200 stopniach przez 30-40 minut.
- Spód chłodzę.
- Czas na masę. Orzechy miksuję z wodą, w której się moczyły. Przelewam do małego garnka, dodaję mleko kokosowe, cukier, wodę różaną i sok z buraka. Wszystko gotuję na bardzo małym ogniu wciąż mieszając.
- Masa powinna wyraźnie zgęstnieć.
- Wykładam ją na ciasto i chłodzę.
- Zdobię migdałami, płatkami róż.