Różany mazurek

Różany mazurek na kruchym, przepysznym spodzie. Delikatny, bardzo romantyczny, łączy tradycyjne, polskie smaki z orientalną, różaną nutą. Koloru dodaje mu naturalny barwnik, czyli sok z buraka. Zapraszam 🙂 

Mazurek różanyRÓŻANY MAZUREK – SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 150 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów ziemniaczanej
  • 30 gramów cukru pudru
  • 100 gramów oleju kokosowego (schłodzonego)
  • mała szczypta soli
  • 3- 4 łyżki zimnej wody

Masa:

  • 100 gramów orzechów nerkowca
  • 300 ml wody
  • 200 gramów mleczka kokosowego
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka soku z buraka
  • 50 gramów cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy nerkowca zalewam wodą na noc.
  2. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną, cukrem i  solą. Dodaję olej kokosowy (koniecznie schłodzony, w formie stałej). Wyrabiam ciasto, pod sam koniec dodaję wody i kontroluję konsystencję ciasta. Zlepiam całość w kulę i schładzam w lodówce przez około pół godziny.
  3. Ciasto wykładam rękoma do niezbyt dużej foremki. Pamiętam także o krawędziach. Nakłuwam widelcem ciasto.
  4. Piekę ciasto w 180 – 200 stopniach przez 30-40 minut.
  5. Spód chłodzę.
  6. Czas na masę. Orzechy miksuję z wodą, w której się moczyły. Przelewam do małego garnka, dodaję mleko kokosowe, cukier, wodę różaną i sok z buraka. Wszystko gotuję na bardzo małym ogniu wciąż mieszając.
  7. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć.
  8. Wykładam ją na ciasto i chłodzę.
  9. Zdobię migdałami, płatkami róż.

Mazurek różany