Ryż po persku – najlepszy na świecie

Ryż po persku to ryż ugotowany w sposób idealny. Oprócz otwartości, serdeczności i życzliwości, Irańczycy powinni otrzymać również medal za najlepszy ryż na świecie! Niesamowicie sypki, lekki jak puch, pachnący szafranem i ozdobiony berberysem.  Ryż jest bardzo ważny w kuchni Persów – podawany właściwie do każdego posiłku. Jadany łyżką i widelcem. Gdy pierwszy raz spróbowałam w Iranie tak pysznego ryżu, wiedziałam, że będę musiała przyrządzić podobny w domu. Ważnymi etapami jest przede wszystkim dokładne i delikatne wypłukanie ryżu, później zaś jego moczenie, najlepiej całą noc. Kolejne kroki też są ważne, ale wszystko opisuję dokładnie poniżej. Niestety, nie mogłam go udekorować świeżym berberysem, a ten suszony nie wyglądał zbyt dobrze, więc dodałam trochę pestek granatu. Naprawdę warto spróbować tego wyśmienitego ryżu!

RYŻ PO PERSKU – SKŁADNIKI:

  • 2 kubki ryżu basmati (u mnie 250 gramów)
  • 6 kubków wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 duży ziemniak
  • oliwa  z oliwek,  kilka łyżek
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • suszony berberys (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż płuczemy kilka razy około 4, 6.
  2. Zalewamy wodą, dodajemy sól i odstawiamy na 2 godziny, można moczyć całą noc.
  3. Namoczony ryż odcedzamy.
  4. Osobno gotujemy 6 kubków wody w garnku.
  5. Gdy woda zacznie wrzeć wsypujemy ryż.
  6. Ryż gotujemy kilka minut około 6-8 min. Powinien być „al dente” i wypływać na zewnątrz.
  7. Odcedzamy ryż i od razu zalewamy zimną wodą na sicie, by zatrzymać proces gotowania.
  8. Do garnka z grubszym dnem wlewamy olej. Na samo dno kładziemy pocięty na talarki ziemniak.
  9. Ryż wsypujemy do garnka, ale nie ubijamy go, ani nie układamy łyżką.
  10. Wierzch ryżu skrapiamy oliwą. Przykrywkę do garnka obwijamy czystą ściereczką i szczelnie zamykamy garnek. Para nie może się wydostawać na zewnątrz, powinna gotować ryż wewnątrz garnka. 
  11. Ryż gotujemy jeszcze około 40 -50 minut na naprawdę małym ogniu, pod szczelnym przykryciem.
  12. Niteczki szafranu oraz kilka łyżek gorącej wody mieszamy i odstawiamy, Szafran powinien bardzo szybko zafarbować wodę. Jeżeli nie mamy szafranu, można użyć kurkumy lub pominąć ten krok.
  13. Gdy ryż już będzie gotowy, mniejszą jego część mieszamy z szafranową wodą. Zyska dzięki temu piękny, żółty kolor.
  14. Na białą część ryżu wsypujemy żółtą. Dekorujemy berberysem lub granatem.