Salata de vinete romaneasca. Pasta z bakłażanów
Kuchnia bałkańska bez bakłażana nie istnieje. Salata de vinete romaneasca, czyli rumuńska sałatka z bakłażanów jest popularną w Rumunii przystawką. Tradycyjne danie ( pochodzące z Bliskiego Wschodu) według mnie bardziej przypomina pastę do pieczywa lub przystawkę do warzyw. Tak, jak w przypadku poprzedniej – fasole batuta, na składniki składa się kilka produktów.
Sekretem salata de vinete romaneasca są przepyszne, dymne bakłażany. Posmak ogniska jest w tej paście bardzo istotny i nadaje jej właściwego, dymnego charakteru. Dlatego najlepszym domowym sposobem jest opalanie oberżyn nad kuchenką. W identyczny sposób, w jaki nasze mamy opalają cebule do rosołu 🙂
Wszyscy miłośnicy tego warzywa powinni zrobić sobie taką pastę w domu 🙂
Pasta z bakłażanów – składniki
- 3 bakłażany średniej wielkości
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- opcjonalnie łyżeczka dobrej musztardy
Przygotowanie:
- Bakłażany myjemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Nakłucie warzyw jest istotne i uchroni nas przed poparzeniem.
- Bakłażany kładziemy na palniki, nie spuszczając z nich oczu. Opalamy je, by nadać im dymnego aromatu paleniska 🙂 Co kilka minut obracamy warzywa, by nie dopuścić do ich spalenia. Kiedy skórka lekko się zwęgli, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je jeszcze około 20 minut. Wnętrze bakłażanów powinno być miękkie.
- Wkładamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Upieczone bakłażany odstawiamy do ostygnięcia.
- Oberżyny tniemy na pół i drewnianą łyżką wydobywamy jasny środek. Skórka do niczego już nam się nie przyda.
- Bakłażanowy miąższ drobno siekamy lub miksujemy.
- Dodajemy stopniowo olej nie przestając mieszać. Bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, więc szybko powstaje z niego jednolita i puszysta masa.
- Dodajemy sok z cytryny. Sprawi, że pasta nie ściemnieje i nieco zaostrzy smak.
- Cebule tniemy na bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do bakłażanowej pasty.
- Doprawiamy do smaku i chłodzimy przez około godzinę.
- Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!