Kuskus z miętą i granatem. Orzeźwiająca sałatka
Kuskus – kasza i zarazem makaron. Cudowny produkt, gotowy w kilka minut. Ulubiona kasza zabieganych. Lekkostrawny, ale czy tak, jak makaron dość kaloryczny? Nazwa kuskus pochodzi z języka arabskiego i oznacza „kaskasa”, czyli rozbijać. W krajach islamu jest oznaką bogactwa i obfitości. Produkt uzyskuje się z twardej pszenicy durum, ma sporo białka. Doskonała opcja dla osób, które borykają się z podrażnieniami żołądka.
Składniki na sałatkę:
- 300 gramów kaszy kuskus
- pestki z jednego owocu granatu
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- zielony ogórek
- porządna garść mięty
- 5 łyżek szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Kaszę kuskus zalewamy wodą, postępujemy według wskazówek na opakowaniu. Kasza powinna być sypka.
- Do ostygniętej kaszy dodajemy fasolę, kukurydzę.
- Ogórek pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę.
- Dodajemy pestki granatu.
- Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do sałatki.
- Miętę, szczypiorek drobno szatkujemy.
- Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę.
- Przyprawiamy do smaku.
Smacznego!
Przepis na tę sałatkę usłyszałam w trakcie wędrówki na lodowiec Chalaadi. Przepyszna, orzeźwiająca miętą, posłodzona granatem. Po prostu zaskakująca smakiem. Dzięki Iza 🙂