Kuskus z miętą i granatem. Orzeźwiająca sałatka

Kuskus – kasza i zarazem makaron. Cudowny produkt, gotowy w kilka minut. Ulubiona kasza zabieganych. Lekkostrawny, ale czy tak, jak makaron dość kaloryczny? Nazwa kuskus pochodzi z języka arabskiego i oznacza „kaskasa”, czyli rozbijać. W krajach islamu jest oznaką bogactwa i obfitości. Produkt uzyskuje się z twardej pszenicy durum, ma sporo białka. Doskonała opcja dla osób, które borykają się z podrażnieniami żołądka.

Sałatka kuskus z granatem

Składniki na sałatkę:

  • 300 gramów kaszy kuskus
  • pestki z jednego owocu granatu
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • zielony ogórek
  • porządna garść mięty
  • 5 łyżek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka kuskus

Wykonanie:

  1. Kaszę kuskus zalewamy wodą, postępujemy według wskazówek na opakowaniu. Kasza powinna być sypka.
  2. Do ostygniętej kaszy dodajemy fasolę, kukurydzę.
  3. Ogórek pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę.
  4. Dodajemy pestki granatu.
  5. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do sałatki.
  6. Miętę, szczypiorek drobno szatkujemy.
  7. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę.
  8. Przyprawiamy do smaku.

Smacznego!

Przepis na tę sałatkę usłyszałam w  trakcie wędrówki na lodowiec Chalaadi. Przepyszna, orzeźwiająca miętą, posłodzona granatem. Po prostu zaskakująca smakiem. Dzięki Iza 🙂