Sałatka z pieczonymi pomidorami, fasolką oraz roszponką
Pieczone, słodkie i aromatyczne pomidorki ze świeżą sałatą oraz kwaśnymi i ostrymi akcentami. Bohaterem są tutaj pieczone pomidory i one nadają smak całości. Same w sobie już są przepyszne, świetnie będą smakować na grzance. Dzięki pieczeniu i minimalnym dodatku cukru, oliwy i czosnku stają się esencjonalne, mięsiste i niezwykle aromatyczne. Taka sałatka to esencja odchodzącego już lata, z jego kolorami, świeżością i smakiem.
SAŁATKA Z PIECZONYMI POMIDORAMI, FASOLKĄ I ROSZPONKĄ :
- 1 kg pomidorów drobnoowocowych,koktajlowych (u mnie pomidorki papryczkowe)
- 200 gramów fasolki szparagowej
- 3 garście roszponki
- 5 ząbków czosnku
- 6-8 jabłuszek kaparowych, mogą być również kapary lub zielone oliwki
- papryczki chilli
- świeże zioła: bazylia, oregano, ja dodałam również cząber
- 4 łyżki octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- szczypta cukru
- sól/pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidorki myję, przepoławiam na pół. Kładę na blaszce, skrapiam oliwą z oliwek. Dodaję szczyptę cukru i soli.Ja dorzucam także kilka gałązek bazylii i oregano.
- Czosnek kroję na cieniutkie plasterki i także dodaję do pomidorków. Kilka ząbków czosnku wrzucam w całości.
- Pomidorki piekę w 120 stopni C przez około 1, 5 godziny.
- Fasolkę gotuję.
- Oliwę łączę z octem balsamicznym.
- Na talerzu rozkładam roszponkę. Skrapiam oliwą z octem balsamicznym.
- Następnie kładę fasolkę, pocięte kapary, papryczkę.
- Dodaję świeże zioła i jeszcze raz wszystko skrapiam oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
- Podaję ze świeżym pieczywem.
*Przygotowując pomidorki inspirowałam się przepisem Gordona Ramsay’a na sposób ich pieczenia.