Sałatka z soczewicą, kaparami i czerwoną cebulą
Sałatka z soczewicą, kaparami i czerwoną cebulą to przepis, z którego korzystałam już kilkakrotnie. Znalazłam go w pięknej i inspirującej książce Sabriny Ghayour „Sirocco” i troszkę zmieniłam. Sałatka jest naprawdę przepyszna, sycąca i ciekawa w smaku. Zawiera sporo białka i witaminy C – co jest niezmiernie ważne w diecie wegetarian i wegan. Od siebie dorzuciłam wędzoną paprykę oraz owoce granatu – cieszą oko i przyjemnie chrupią 🙂
SAŁATKA Z SOCZEWICĄ, KAPARAMI I CZERWONĄ CEBULĄ – SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE:
- 250 gramów zielonej soczewicy
- 100 gramów kaparów
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wędzonej papryki ( w oryginalnym przepisie jest sumak, ale akurat go nie miałam pod ręką)
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól i świeżo zmielony pieprz
- owoce z połowy granatu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę gotuję do miękkości, przepłukuję pod zimną wodą.
- Czerwoną cebulę szatkuję w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki także kroje drobno.
- Mieszam wszystko z dużej misce z przyprawami, octem winnym.
- Posypuję owocami granatu
- Podaję z ulubionym pieczywem lub TYMI chlebkami
Inne bliskowschodnie przepisy na blogu:
Bliskowschodnie chlebki – miękkie i ekspresowe. Tylko 3 składniki 🙂