Sałatka z soczewicą, kaparami i czerwoną cebulą

Sałatka z soczewicą, kaparami i czerwoną cebulą to przepis, z którego korzystałam już kilkakrotnie. Znalazłam go w pięknej i inspirującej książce Sabriny Ghayour „Sirocco” i troszkę zmieniłam. Sałatka jest naprawdę przepyszna, sycąca i ciekawa w smaku. Zawiera sporo białka i witaminy C –  co jest niezmiernie ważne w diecie wegetarian i wegan. Od siebie dorzuciłam wędzoną paprykę oraz owoce granatu – cieszą oko i przyjemnie chrupią 🙂 

sałatka-z-soczewicą-i-kaparamiSAŁATKA Z SOCZEWICĄ, KAPARAMI I CZERWONĄ CEBULĄ – SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE:

  • 250 gramów zielonej soczewicy
  • 100 gramów kaparów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wędzonej papryki ( w oryginalnym przepisie jest sumak, ale akurat go nie miałam pod ręką)
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • owoce z połowy granatu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę gotuję do miękkości, przepłukuję pod zimną wodą.
  2. Czerwoną cebulę szatkuję w drobną kostkę.
  3. Natkę pietruszki także kroje drobno.
  4. Mieszam wszystko z dużej misce z przyprawami, octem winnym.
  5. Posypuję owocami granatu
  6. Podaję z ulubionym pieczywem lub TYMI chlebkami 

Inne bliskowschodnie przepisy na blogu:

Chermoula – marokańska marynata

Pieczona ciecierzyca – zdrowa przekąska do chrupania

Kanapki z pieczonymi pomidorkami z szarmulą

Bliskowschodnie chlebki – miękkie i ekspresowe. Tylko 3 składniki 🙂

Hummus z kalafiora

Zupa krem z ziemniaków i kalafiora z prażonym kuminem

Sałatka z kaszą bulgur i brokułami

Harissa – ognista pasta do zup, kanapek i sałatek

Mezze party – orientalne przekąski na imprezę

Marokańskie bakłażany w aromatycznej marynacie