Śniadaniowe placki z mąki owsianej
Placki z mąki owsianej na leniwe śniadanie. Lekkie, delikatne i naprawdę proste. Przybrane owocami, konfiturą oraz syropem klonowym. I tak można zaczynać dzień!
ŚNIADANIOWE PLACKI Z MĄKI OWSIANEJ:
- 200 gramów mąki owsianej (można zemleć płatki owsiane w mikserze lub młynku do kawy)
- 100 gramów mąki pszennej
- 200 – 250 ml mleka np. sojowego lub innego
- pół łyżeczki sody do pieczenia
- mała szczypta soli
- większa szczypta cukru (lub zastępnika cukru)
- olej roślinny do smażenia
Do podania:
- konfitura lub dżem
- owoce
- syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE:
- Mąki mieszam ze sobą, dodaję sól, cukier, sodę oraz wlewam mleko i dokładnie mieszam. Warto wlewać mleko stopniowo w trakcie mieszania i sprawdzać konsystencję, która powinna przypominać gęstą śmietanę.
- Rozgrzaną patelnię smaruję olejem i chochlą nalewam ciasto na placki.
- Smażę na małym ogniu z każdej strony.
- Podaję z owocami, konfiturą i syropem klonowym.