Śniadaniowe placki z mąki owsianej

Placki z mąki owsianej na leniwe śniadanie. Lekkie, delikatne i naprawdę proste. Przybrane owocami, konfiturą oraz syropem klonowym. I tak można zaczynać dzień!

ŚNIADANIOWE PLACKI Z MĄKI OWSIANEJ:

  • 200 gramów mąki owsianej (można zemleć płatki owsiane w mikserze lub młynku do kawy)
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 200 – 250 ml mleka np. sojowego lub innego
  • pół łyżeczki sody do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • większa szczypta cukru (lub zastępnika cukru)
  • olej roślinny do smażenia

Do podania: 

  • konfitura lub dżem
  • owoce
  • syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąki mieszam ze sobą, dodaję sól, cukier, sodę oraz  wlewam mleko i dokładnie mieszam. Warto wlewać mleko stopniowo w trakcie mieszania i sprawdzać konsystencję, która powinna przypominać gęstą śmietanę.
  2. Rozgrzaną patelnię smaruję olejem i chochlą nalewam ciasto na placki.
  3. Smażę na małym ogniu z każdej strony.
  4. Podaję z owocami, konfiturą i syropem klonowym.