Świąteczna babka z bakaliami
Najbardziej ze wszystkich ciast lubię piec drożdżowe. Lubię je wyrabiać, czekać aż rozczyn wyrośnie i czuć ten niesamowity zapach w domu. Zazwyczaj piekę proste drożdżówki, ale ta jest wypchana bakaliami i podlana likierem orzechowym. Moja świąteczna babka z bakaliami jest naprawdę prosta, pełna dobroci ukrytych w środku i długo zachowuje świeżość.
ŚWIĄTECZNA BABKA Z BAKALIAMI – SKŁADNIKI:
Rozczyn:
- 7 gramów suchych drożdżowych
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 400 ml mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego +10 łyżek gorącej wody
- 100 ml oleju roślinnego
- 250 ml mleka sojowego
- 70 gramów cukru
Dodatkowo:
- 200 gramów bakalii (dodałam skórkę pomarańczową, daktyle, orzechy laskowe i włoskie)
- 20 ml likieru orzechowego
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru + kilka łyżek ciepłej wody (dodałam też soku z buraka)
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże mieszam z cukrem i mąką, zalewam ciepłym (nie gorącym) mlekiem sojowym. Zakrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
- Zmielone siemię lniane zalewam gorącą wodą na 3 minuty. Dokładnie mieszam.
- W większej misce mieszam siemię lniane z olejem. Dodaję przesianą mąkę, mleko (w temperaturze pokojowej), cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam ciasto za pomocą większej drewnianej łyżki około 10 minut, po czym dodaję bakalie oraz likier. Wyrabiam jeszcze ok. 5 minut, ciasto będzie powoli odchodzić od miski i łyżki.
- Zakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
- Po tym czasie przekładam ciasto do dużej, lekko posmarowanej olejem formy (lub dwóch mniejszych).
- Ciasto może jeszcze wyrastać chwilę w formie.
- Piekę w 180 stopniach ok. 45 minut – należy sprawdzać patyczkiem – powinien być suchy.
- Chwilę po wyjęciu z piekarnika babki wykładam na kratkę do studzenia.
- Polewam lukrem.