Świąteczna babka z bakaliami

Najbardziej ze wszystkich ciast lubię piec drożdżowe. Lubię je wyrabiać, czekać aż rozczyn wyrośnie i czuć ten niesamowity zapach w domu. Zazwyczaj piekę proste drożdżówki, ale ta jest wypchana bakaliami i podlana likierem orzechowym. Moja świąteczna babka z bakaliami jest naprawdę prosta, pełna dobroci ukrytych w środku i długo zachowuje świeżość.

świąteczna babka

ŚWIĄTECZNA BABKA Z BAKALIAMI – SKŁADNIKI:

Rozczyn:

  • 7 gramów suchych drożdżowych
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 400 ml mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego +10 łyżek gorącej wody
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 250 ml mleka sojowego
  • 70 gramów cukru

Dodatkowo:

  • 200 gramów bakalii (dodałam skórkę pomarańczową, daktyle, orzechy laskowe i włoskie)
  • 20 ml likieru orzechowego

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru + kilka łyżek ciepłej wody (dodałam też soku z buraka)

świąteczna babka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże mieszam z cukrem i mąką, zalewam ciepłym (nie gorącym) mlekiem sojowym. Zakrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
  2. Zmielone siemię lniane zalewam gorącą wodą na 3 minuty. Dokładnie mieszam.
  3. W większej misce mieszam siemię lniane z olejem. Dodaję przesianą mąkę, mleko (w temperaturze pokojowej), cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam ciasto za pomocą większej drewnianej łyżki około 10 minut, po czym dodaję bakalie oraz likier. Wyrabiam jeszcze ok. 5 minut, ciasto będzie powoli odchodzić od miski i łyżki.
  4. Zakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
  5. Po tym czasie przekładam ciasto do dużej, lekko posmarowanej olejem formy (lub dwóch mniejszych).
  6. Ciasto może jeszcze wyrastać chwilę w formie.
  7. Piekę w 180 stopniach ok. 45 minut – należy sprawdzać patyczkiem – powinien być suchy.
  8. Chwilę po wyjęciu z piekarnika babki wykładam na kratkę do studzenia.
  9. Polewam lukrem.