Świąteczne pierniki

Pierniki to przedświąteczny rytuał w wielu domach. Każda rodzina ma swój sprawdzony przepis na bożonarodzeniowe pierniki i sposoby na ich ozdabianie. Pieczenie jest trochę pracochłonne, dlatego świetnie sprawdza się towarzystwo chętne do pomocy. Kolejna sprawa to lukrowanie, jak widać, mistrzem nie jestem. Sprawdzi się gęsty lukier, który bardzo szybko zasycha. Przepis na dobry lukier to przede wszystkim uważne dodawanie wody, by za bardzo nie rozwodnić lukru.

Kuchnia po takim pieczeniu wygląda jak obraz po pobojowisku, dlatego jest to kolejny powód by nie przygotowywać ich samemu!

pierniki

PIERNIKI – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki przyprawy korzennej do pierników, np. z tego przepisu 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 gramów cukru, u mnie trzcinowy
  • 100 ml syropu z agawy
  • 100 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku
  • mała szczypta soli
  • 50 ml bardzo zimnej wody

pierniki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiewam na stolnicę, mieszam z sodą, cukrem, przyprawą do piernika oraz cynamonem. Dodaję także szczyptę soli.
  2. W mące robię dołek i wlewam tam olej roślinny, syrop z agawy oraz wodę.
  3. Ciasto ugniatam tak długo aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Jeżeli jest za suche można dodać trochę wody.
  4. Ciasto odkładam na 40 minut do lodówki.
  5. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję i wykrawam foremkami pierniki. Jeżeli zależy mi na dziurkach, na które później nawlokę tasiemkę, robię je za pomocą słomek.
  6. Ze skrawek ciasta, które pozostaje można zrobić krajankę piernikową nie dbając już o ich kształt,
  7. Piekę około 10 minut w 180 stopniach nie spuszczając pierniczków z oczu, bo lubią się przypalać.

pierniki

W pieczeniu pierników przyda się domowa przyprawa do pierników:

Domowa przyprawa do piernika