Tabbouleh – aromatyczna sałatka z kaszą bulgur
Tabbouleh, libańska sałatka, jest taką, naszą jarzynową. Od polskiego klasyka różni ją jednak wszystko. Zdrowa, pełna aromatycznych ziół, świeża i doskonała na lato.
TABBOULEH – SKŁADNIKI:
- 120 gramów kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kuskus)
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- pęczek natki pietruszki
- spora garść mięty
- szczypiorek
- mała cebula (ja użyłam kilka szalotek)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę bulgur gotujemy. Studzimy.
- Natkę pietruszki tniemy drobno.
- To samo z miętą i szczypiorkiem. Zioła dodajemy do kaszy.
- Cebulę także kroimy drobno.
- Ogórek w kostkę.
- Pomidor w mniejsze cząstki, najlepiej w kostkę.
- Wszystko dodajemy do kaszy i ziół.
- Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Inne sałatki na blogu: