Tabbouleh – aromatyczna sałatka z kaszą bulgur

Tabbouleh, libańska sałatka, jest taką, naszą jarzynową. Od polskiego klasyka różni ją jednak wszystko. Zdrowa, pełna aromatycznych ziół, świeża i doskonała na lato.

TABBOULEH – SKŁADNIKI:

  • 120 gramów kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kuskus)
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • pęczek natki pietruszki
  • spora garść mięty
  • szczypiorek
  • mała cebula (ja użyłam kilka szalotek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy  cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Tabbouleh

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę bulgur gotujemy. Studzimy.
  2. Natkę pietruszki tniemy drobno.
  3. To samo z miętą i szczypiorkiem. Zioła dodajemy do kaszy.
  4. Cebulę także kroimy drobno.
  5. Ogórek w kostkę.
  6. Pomidor w mniejsze cząstki, najlepiej w kostkę.
  7. Wszystko dodajemy do kaszy i ziół.
  8. Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Inne sałatki na blogu:

Letnia sałatka z pieczoną papryką i granatem

Sałatka z kaszą gryczaną i bobem

Kuskus z miętą i granatem. Orzeźwiająca sałatka

Sałatka z rukolą i pieczonym batatem