Tarty jabłkowo-marcepanowe

Jesienne przepisy i zdjęcia do nich szczególnie miło mi się przygotowuje. Jesienią dania i desery powinny rozgrzewać, dodawać energii, przypominać rodzinne smaki i przywoływać wspomnienia. Dobrze jest się jesienią rozsiąść za stołem i zjeść domową, ciepłą zupę lub rozgrzewającą chane masalę (od samego patrzenia na nią robi się gorąco). Na deser zaś proponuję jesienną tartę z jabłkami i marcepanem. Bardzo prostą i cudownie pachnącą naszymi, polskimi jabłkami. Niecodziennym dodatkiem jest tutaj marcepan, ale przecież musimy sobie dodatkowo dosłodzić aurę. 

tarty-jabłkowo-marcepanoweTARTY JABŁKOWO MARCEPANOWE – SKŁADNIKI NA 4 MAŁE TARTY LUB 1 DUŻĄ:

  • 350 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml zimnej wody (dodaje stopniowo w trakcie zagniatania ciasta)
  • 100 gramów ksylitolu
  • 1 kg jabłek
  • szczypta soli
  • 100 gramów gotowego marcepanu lub 100 gramów migdałów, kilka kropel wody różanej i 6 łyżek syropu z agawy
  • łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i ksylitolem.
  2. Dodaję olej roślinny oraz oraz stopniowo wodę szybko zagniatając ciasto. Powinna wyjść zwarta masa, którą łatwo zlepić w kulę.
  3. Ciasto chowam do lodówki na około 20 minut.
  4. Po 20 minutach wałkuję i wylepiam foremki tarty uprzednio posmarowane olejem roślinnym. Nakłuwam widelcem.
  5. Pozostałe ciasto ostawiam na bok, przyda mi się do ozdabiania tart.
  6. Wypiekam tarty przez około 15 minut w 180 stopniach.
  7. Jabłka obieram, kroję w plasterki.
  8. Jeżeli nie mam gotowego marcepanu, przygotowuję swój. Migdały, sparzone i pozbawione skórek wrzucam do miksera. Powinna powstać mąka migdałowa, bardzo drobno zmielona i dość plastyczna. Dodaję wodę różaną i ksylitol i jeszcze chwilkę miksuję.
  9. Na upieczone tarty wykładam jabłka, cząstki marcepanu. Przyprószam cynamonem.tarty-jabłkowo-marcepanowe
  10. Z pozostałego ciasta wyrabiam ozdoby na tarty. Wykrawam je z np. z foremek lub wycinam paski na kratkę.
  11. Piekę przez 20 minut w 180 stopniach.

tarty-jabłkowo-marcepanowe

 

Inne słodkości na blogu:

Tofurnik z piernikowym twistem

Piernikowo-czekoladowe trufle

Gryczane naleśniki z czekośliwką – wegańskie i bezglutenowe

Zdrowe ciastka z gruszkami i kardamonem