Tofu z pomidorami
Podróżując po Gruzji natknęłam się na bardzo ciekawe śniadanie.
Przypominało ono jajecznicę, ale przeważała ilość pomidorowego sosu i pomidorów. Czizi-bizhi, bo tak nazywa się ta pomidorowa jajecznica, to po prostu jajka w dużej ilości pomidorów, czasem z dodatkiem kolendry, soli swańskiej czy adżiki. Podobną wersję tego śniadania znajdziemy także w Azerbejdżanie. Postanowiłam odtworzyć coś podobnego z pomocą tofu i czarnej soli kamak, która daje jajecznego smaku. Zapraszam więc na szalenie prosty przepis ze smażonym tofu w pomidorach.
TOFU Z POMIDORAMI – SKŁADNIKI:
- 4 duże pomidory
- 1 średnia cebula
- 1 kostka tofu np. wędzonego lub z bazylią
- 1 płaska czarnej soli
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki ostrej papryki
- świeżo zmielony pieprz
- 100 ml wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- coś zielonego do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroję na kostkę i smażę na oleju .
- Dodaję pokruszone tofu.
- Po 3 minutach dodaję obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
- Dodaję wodę, przyprawy, czarną sól na końcu. Mieszam.
- Podaję z koperkiem/kolendrą/natką pietruszki i pieczywem.