Tofu z pomidorami

Podróżując po Gruzji natknęłam się na bardzo ciekawe śniadanie.
Przypominało ono jajecznicę, ale przeważała ilość pomidorowego sosu i pomidorów. Czizi-bizhi, bo tak nazywa się ta pomidorowa jajecznica, to po prostu jajka w dużej ilości pomidorów, czasem z dodatkiem kolendry, soli swańskiej czy adżiki. Podobną wersję tego śniadania znajdziemy także w Azerbejdżanie. Postanowiłam odtworzyć coś podobnego z pomocą tofu i czarnej soli kamak, która daje jajecznego smaku. Zapraszam więc na szalenie prosty przepis ze smażonym tofu w pomidorach.

TOFU Z POMIDORAMI – SKŁADNIKI:

  • 4 duże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1 kostka tofu np. wędzonego lub z bazylią
  • 1 płaska czarnej soli
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • coś zielonego do posypania.
tofu z pomidorami

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję na kostkę i smażę na oleju .
  2. Dodaję pokruszone tofu.
  3. Po 3 minutach dodaję obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
  4. Dodaję wodę, przyprawy, czarną sól na końcu. Mieszam.
  5. Podaję z koperkiem/kolendrą/natką pietruszki i pieczywem.