Tofurnik z piernikowym twistem

Tofurnik – w końcu i u mnie się pojawił. Kremowy, aksamitny i piernikowy. Mleko kokosowe, sok z cytryny oraz mąka ziemniaczana sprawiają, że zapomina się  o tym, że je się tofu. Znika gąbczasta struktura, pojawia się czekoladowa błogość 🙂 Tofurnik, chociaż słodki, ma w sobie rozsądną, jak na na rozpustny deser, ilość cukru. Do masy „serowej” dodałam ksylitol i ważny składnik – sok z cytryny. Myślę, że taki tofurnik godnie przywitał jesień 😉 Mój przepis bierze udział w  konkursie Appetyt na Kopernika 🙂 

Tofurnik piernikowy

TOFURNIK PIERNIKOWY- SKŁADNIKI:

Spód:

  • 1 opakowanie Toruńskich Pierników Kopernik – Uszatki
  • 100 ml mleka kokosowego z puszki  (płynna część)
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Masa:

  • 3 kostki tofu naturalnego (3 x 180 gramów)
  • sok z jednej cytryny
  • stała część mleka kokosowego
  • 150 gramów ksylitolu
  • 100 gramów gorzkiej czekolady (użyłam 80% kakao)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka roślinnego (dowolnego)

Dodatkowo: 

  • pierniki do ozdoby np. Uszatki lub Katarzynki

Tofurnik piernikowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierniki Uszatki rozdrabniam w mikserze na mąkę.
  2. Dodaję płynną część z puszki mleka kokosowego (najlepiej umieścić je w lodówce na kilka godzin przed przygotowaniem tofurnika) i 2 łyżki oleju kokosowego.
  3. Mieszam i wykładam masę na okrągłą blaszkę (średnica 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Spód tofurnika wkładam do lodówki na około 30 minut.
  5. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  6. Tofu odsączam, dodaję sok z cytryny, stałą cześć mleka kokosowego, ksylitol, rozpuszczoną czekoladę i mąkę ziemniaczaną.
  7. Masę dokładnie miksuję – musi być aksamitna i pozbawiona grudek.
  8. Masę wylewam na spód.
  9. Piekę w temperaturze 150 stopni ok. 40 minut. Warto sprawdzać patyczkiem, czy tofurnik jest już upieczony.
  10. Czas na polewę. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem roślinnym.
  11. Polewam ostudzony tofurnik.

Inny piernikowy przepis na blogu:

Piernikowo-czekoladowe trufle