Toskańska zupa z jarmużu i białej fasoli
Toskańska zupa z jarmużu i białej fasoli. Tak prosta, a tak smaczna i odżywcza. Pamiętam kilka dni spędzonych w Toskanii, było bardzo zimno i gdybym wówczas zjadła taką miskę zupy, od razu dodałoby mi to energii i siły. Ta zupa jest bardzo swojska i rustykalna. Tradycyjnie gotowana na włoskiej kiełbasie, zawsze w towarzystwie jarmużu. Fasolę stosuję się wymiennie z orzo. U mnie lżejsza i zdrowsza forma tej zupy. Bazą tej zupy jest dobry, bogaty wywar warzywny. Dodatkowo by nadać jej głębszego smaku dodałam do niej konfitowanych pomidorów, czyli pieczonych z octem balsamicznym, cebulą, czosnkiem i ziołami. W ten sposób chciałam wydobyć trochę smaku umami. Ważne by użyć naprawdę dojrzałych i pysznych pomidorów. Spróbujcie 🙂
TOSKAŃSKA ZUPA Z JARMUŻU I BIAŁEJ FASOLI – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 2.5 litra bulionu warzywnego
- 250 gramów suchej fasoli (uprzednio namoczonej)
- 200 gramów oczyszczonego jarmużu
- 500 gramów pomidorów, dojrzałych i słodkich (użyłam odmiany bawole serce oraz pomidorków koktajlowych)
- 1 cebula czerwona
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka syropu z agawy/z daktyli lub dowolnego produktu słodzącego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek – kilka łyżek
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę dzień wcześniej moczę w wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości.
- Pomidory dowolnie kroję i przekładam do żaroodpornego naczynia. Dodaję do nich ocet balsamiczny, ząbki czosnku w łupinkach, cebulę, syrop, sól i polewam oliwą z oliwą. Przed włożeniem do piekarnika, lekko je rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, w ten sposób szybciej puszczą słodki i pyszny sok oraz połączą się z resztą składników.
- Pomidory zapiekam w piekarniku (180 stopni) aż puszczą sok a ich skórka będzie pomarszczona i zarumieniona.
- Do gorącego bulionu warzywnego dodaję ugotowaną fasolę oraz konfitowane pomidory wraz z czosnkiem, cebulą i całym sosem, który pozostał z pieczenia.
- Jarmuż kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do zupy.
- Dorzucam koncentrat pomidorowy.
- Gotuję całość około 15 minut, aż jarmuż zmięknie a smaki połączą się.
- Podaję z pieczywem i oliwą z oliwek.
Inne zupy na blogu: