Toskańska zupa z jarmużu i białej fasoli

Toskańska zupa z jarmużu i białej fasoli. Tak prosta, a tak smaczna i odżywcza. Pamiętam kilka dni spędzonych w Toskanii, było bardzo zimno i gdybym wówczas zjadła taką miskę zupy, od razu dodałoby mi to energii i siły. Ta zupa jest bardzo swojska i rustykalna. Tradycyjnie gotowana na włoskiej kiełbasie, zawsze w towarzystwie jarmużu. Fasolę stosuję się wymiennie z  orzo. U mnie lżejsza i zdrowsza forma tej zupy. Bazą tej zupy jest dobry, bogaty wywar warzywny. Dodatkowo by nadać jej głębszego smaku dodałam do niej konfitowanych pomidorów, czyli pieczonych z octem balsamicznym, cebulą, czosnkiem i ziołami. W ten sposób chciałam wydobyć trochę smaku umami. Ważne by użyć naprawdę dojrzałych i pysznych pomidorów. Spróbujcie 🙂 

Toskańska zupa

TOSKAŃSKA ZUPA Z JARMUŻU I BIAŁEJ FASOLI – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2.5 litra bulionu warzywnego
  • 250 gramów suchej fasoli (uprzednio namoczonej)
  • 200 gramów oczyszczonego jarmużu
  • 500 gramów pomidorów, dojrzałych i słodkich (użyłam odmiany bawole serce oraz pomidorków koktajlowych)
  • 1 cebula czerwona
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka syropu z agawy/z daktyli lub dowolnego produktu słodzącego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek – kilka łyżek

Tosksańska-zupa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolę dzień wcześniej moczę w wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości.
  2. Pomidory dowolnie kroję i przekładam do żaroodpornego naczynia. Dodaję do nich ocet balsamiczny, ząbki czosnku w łupinkach, cebulę,  syrop, sól i polewam oliwą z oliwą. Przed włożeniem do piekarnika, lekko je rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, w ten sposób szybciej puszczą słodki i pyszny sok oraz połączą się z resztą składników.
  3. Pomidory zapiekam w piekarniku (180 stopni) aż puszczą sok a ich skórka będzie pomarszczona i zarumieniona.
  4. Do gorącego bulionu warzywnego dodaję ugotowaną fasolę oraz konfitowane pomidory wraz z czosnkiem, cebulą i całym sosem, który pozostał z pieczenia.
  5. Jarmuż kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do zupy.
  6. Dorzucam koncentrat pomidorowy.
  7. Gotuję całość około 15 minut, aż jarmuż zmięknie a smaki połączą się.
  8. Podaję z pieczywem i oliwą z oliwek.

Toskańska zupa

Inne zupy na blogu: 

Ajoblanco – doskonały hiszpański chłodnik z migdałów

Ekspresowa zupa z za’atarem, kaszą bulgur i ciecierzycą

Pikantna marokańska zupa marchewkowa

Pho – wietnamska, rozgrzewająca zupa