Truskawkowa panna cotta – bez nabiału i cukru

Truskawkowa panna cotta bez cukru, żelatyny i nabiału, za to banalnie prosta i pyszna. Zimny, lekki deser idealny na upalne dni.

Truskawkowa panna cotta

TRUSKAWKOWA PANNA COTTA – SKŁADNIKI:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 5-8 łyżek ksylitolu lub syropu z agawy
  • 250 gramów truskawek
  • 1,5 łyżeczki agaru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleczko kokosowe, umyte truskawki i ksylitol miksuję na gładką masę. Stopień słodkości najlepiej dostosować pod własne gusta.
  2. Dodaję agar i dokładnie mieszam.
  3. Przelewam całość do rondelka i gotuję na małym ogniu.
  4. Gdy całość zacznie się gotować, przelewam masę do wyższych szklaneczek lub naczyń i studzę.
  5. Ostudzone wkładam do lodówki na kilka godzin.
  6. Gotowy deser przekładam do góry dnem na talerzyk. Jeżeli panna cotta nie chce wyskoczyć, pomagam jej nożem 🙂
  7. Podaję ze zmiksowanymi truskawkami.