Truskawkowa panna cotta – bez nabiału i cukru
Truskawkowa panna cotta bez cukru, żelatyny i nabiału, za to banalnie prosta i pyszna. Zimny, lekki deser idealny na upalne dni.
TRUSKAWKOWA PANNA COTTA – SKŁADNIKI:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 5-8 łyżek ksylitolu lub syropu z agawy
- 250 gramów truskawek
- 1,5 łyżeczki agaru
PRZYGOTOWANIE:
- Mleczko kokosowe, umyte truskawki i ksylitol miksuję na gładką masę. Stopień słodkości najlepiej dostosować pod własne gusta.
- Dodaję agar i dokładnie mieszam.
- Przelewam całość do rondelka i gotuję na małym ogniu.
- Gdy całość zacznie się gotować, przelewam masę do wyższych szklaneczek lub naczyń i studzę.
- Ostudzone wkładam do lodówki na kilka godzin.
- Gotowy deser przekładam do góry dnem na talerzyk. Jeżeli panna cotta nie chce wyskoczyć, pomagam jej nożem 🙂
- Podaję ze zmiksowanymi truskawkami.