Twarożek z nerkowców z figami na pyszne śniadanie
Twarożek z nerkowców jest przepyszny! Ma puszystą, kremową konsystencję i idealnie pasuje do owoców. Dzięki naturalnej słodyczy orzechów nerkowca świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Jestem przekonana, że w wersji wytrawnej też świetnie się sprawdzi. Twarożek z nerkowców robi się właściwe sam, a i składników ma zaledwie trzy. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić was na pyszne śniadanie i zachęcić do skorzystania z przepisu 🙂
TWAROŻEK Z NERKOWCÓW Z FIGAMI- SKŁADNIKI:
- 200 gramów orzechów nerkowca
- 50 ml mleka roślinnego (np. kokosowe) lub wody
- malutka szczypta soli
- kilka świeżych fig i innych ulubionych owoców
- kilka kropel syropu klonowego (opcjonalnie)
- ulubione pieczywo
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy nerkowca zalać dwiema szklankami ciepłej wody i odstawić na kilka godzin albo na całą noc.
- Po upływie czasu, wodę odlać i dodać mleko kokosowe i szczyptę soli.
- Zmiksować na pastę. Moja nie była całkowicie gładka,ale bardzo pasowała mi taka konsytencja
- Smarować pieczywo, dekorować świeżymi figami i owocami.
- Zjadać na śniadanie.
Inne propozycje na śniadanie: