Warzywne muffiny z cukinii i mąki owsianej
Warzywne muffiny to lekka jak piórko, pełna witamin przekąska. Można je zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły, jeść na śniadanie, lunch lub kolacje. Są bardzo uniwersalne i przygotowuje się je ekspresowo. Dodatkowo nie mają w sobie niezdrowych tłuszczy i białej mąki. Starta cukinia i mąka owsiana sprawiają, że są wilgotne, mięciutkie i naprawdę lekkie.
WARZYWNE MUFFINY Z CUKINII I MĄKI OWSIANEJ – SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
- 500 gramów cukinii
- 1 mała cebula
- 100 gramów fasolki szparagowej zielonej
- 1 kolba kukurydzy
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 mała papryczka chilli
- 150 gramów mąki owsianej
- 200 ml mleka roślinnego, u mnie ryżowe
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 1 starty ząbek czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię ścieram na tarce (duże oczka), solę i zostawiam na około 10 minut aż puści sok, który później odsączam.
- Na małych oczkach tarki ścieram cebulę.
- Fasolkę szparagową tnę na mniejsze kawałki.
- Z kolby kukurydzy ścinam ziarna.
- Fasolę i kukurydzę dodaję do cukinii i cebuli. Mieszam dokładnie.
- Dodaję oliwę, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko mieszam.
- Dodaję przyprawy. Mieszam.
- Warzywną masę przekładam do natłuszczonych oliwą foremek. Można użyć papilotek.
- Piekę około 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyka.
- Zostawiam do ostygnięcia.
- muffiny od razu po upieczeniu mogą być bardzo miękkie, warto je zostawić na około 15 minut aż nieco ostygną i wówczas z łatwością wyjdą z foremek. Przy użyciu papilotek nie powinno być tego problemu 🙂
Słodkie muffiny: