Ser z ziemniaka
Ser z ziemniaka – brzmi to dość groteskowo, zabawnie a może i strasznie, ale w kraju ziemniaka, z ziemniaka można zrobić niemalże wszystko. Słyszałam już o marcepanie z ziemniaków, więc pomysł na zrobienie z niego coś na smak sera zbytnio mnie nie zaskoczył.
Dla wielu brak sera to dość spory ubytek w codziennym menu. Pizza bez sera? Lazania bez sera? Wiadomo, że podczas jedzenia działają różne zmysły, nie tylko smakowe, ale również wzrokowe i zapachowe. Jemy także oczami, a ser z ziemniaka skutecznie nas oszukuje.
Ser z ziemniaków smakuje i wygląda jak sos do nachosów. Dzięki dodatkowi płatków drożdżowych ma serowy posmak i zapach. Dodany do pizzy lub jako sos bardzo przypomina tradycyjny ser. Może być dodatkiem do gotowanych warzyw, świetnie sprawdzi się do dań z makaronem. Ponadto przepis jest bardzo szybki a składniki znajdziemy w każdej kuchni (oprócz płatków drożdżowych). Będzie pasować do wszelakich dań z makaronem.
Składniki na ser z ziemniaka:
-
6 ugotowanych ziemniaków
-
jedna niewielka cebula (drobno pocięta i podsmażona)
-
6-7 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
-
sól/pieprz
-
dowolne przyprawy, świetnie sprawdzi się wędzona papryka
Wykonanie:
Przygotowanie jest banalnie proste, miksujemy ziemniaki z resztą składników. Jeżeli sos jest za gęsty warto dodać trochę bulionu warzywnego lub wody. Sos można dowolnie przyprawić np. dodać czerwonej papryki wędzonej, chilli czy innej ulubionej przyprawy. To przepis, który możemy dopasować do własnych upodobań.
Jako dodatek do frytek. Na zdjęciu przygotowane są metodą beztłuszczową w piekarniku .:
Na zdrowej pizzy na żytnim spodzie:
I na kanapkach:
Ser z ziemniaka gościł u mnie prawie wyłącznie w daniach a’la fastfoodowych, które zmodyfikowałam na zdrowe i wegańskie wersje.