Zapiekana dynia z warzywami- pomysł na wegański obiad
To ostatnia chwila, by przyrządzić coś z dyni. Ciasto, zupę… Nieee… Dynia ląduję w zupie zdecydowanie za często, a przecież można z niej przyrządzić bardzo dużo dań.
Dziś w roli głównej dynia, mała, ale w całości. Wydrążona i zapieczona, a później zjedzona na obiad ze smakiem.
Składniki:
-
2 – 3 małe dynie
-
1 średnia cebula
-
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-
1 puszka pomidorów
-
1 ząbek czosnku
-
1 papryka
-
1 papryczka chilli
-
1 łyżka wędzonej papryki
-
oliwa z oliwek
-
sól/pieprz
Wykonanie:
Dynie trzeba umyć i ściąć im „kapelusze”.
Drugi krok to wydrążanie wnętrza z pestek i miąższu.
Kolejny etap to przygotowanie szybkiego farszu. Cebulę, czosnek, papryki kroimy w kostkę. Wszystko podsmażamy i przyprawiamy. Dodajemy pomidory i dusimy całość przez około 10 minut.
Wyłączamy gaz i dodajemy kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy i napełniamy dynie.
Przed włożeniem do pieca smarujemy je oliwą, by się zbytnio nie przypiekły. Zapiekamy do momentu, aż dynie będą miękkie (ok. 180 stopni).
Smacznego!