Zupa krem z pieczonej papryki
Zupa krem z pieczonej papryki rozgrzewa, napełnia dom słodkim, lekko dymnym zapachem warzyw. Jest zdrowa, niskokaloryczna i przepyszna.
Zupy, których baza to pieczone warzywa nabierają szczególnego, głębokiego smaku i aromatu. Piekę warzywa do miękkości, po czym łączę je z aromatycznym, warzywnym bulionem. Nie dodaję do niej ostrych przypraw, zależy mi na tym słodkim, aksamitnym smaku. Przepis jest bardzo prosty, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie papryki, ale jej bogaty smak wynagradza wszelkie trudy 🙂
ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI – SKŁADNIKI:
- 1 kilogram czerwonej papryki
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 400 gramów pomidorów (z puszki, świeżych lub passaty)
- 1 średnia marchewka lub połowa średniego batata
- 2 małe ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól/pieprz
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
- Papryki dzielimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kładziemy na blaszce do pieczenia.
- Marchewki kroimy na plastry, tak samo ziemniaki.
- Wszystkie warzywa wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 30 minut.
- Gdy na skórce papryki będą pojawiać się pęcherze i zacznie robić się czarna, wyjmujemy ją. Skórkę można zdjąć, ale zupa i tak będzie zmiksowana na gładki krem, więc można ją zostawić i usunąć tylko ciemniejsze fragmenty .
- Cebulę kroimy niedbale (i tak będziemy ją miksować) i smażymy na rumiano.
- Dodajemy bulion, paprykę, pomidory, warzywa, usmażoną cebulę i przyprawy.
- Gotujemy na małym ogniu około. 20 minut.
- Miksujemy na gładki krem.
- Próbujemy i doprawiamy według uznania.
- Zagotowujemy zupę i podajemy np. z prażonymi ziarnami słonecznika lub jogurtem roślinnym.