Zupa krem z ziemniaków i kalafiora z prażonym kuminem

Zupa krem z ziemniaków i kalafiora – prosty sposób na smaczny, zdrowy obiad. Kalafior i ziemniaki to dobrze sobie znane  towarzystwo, więc nie może się nie udać. Zupę przygotowuje się bardzo szybko, jest pożywna i z łatwo dostępnych składników. Podrasowałam ją trochę prażonym kuminem i sokiem z cytryny. Zyskuję przez to nieco wyraźniejszego charakteru. 

zupa krem z ziemniaków i kalafiora

ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW I KALAFIORA – SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior – ok. 1 kg
  • 500 gramów młodych ziemniaków
  • 2.5 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kuminu
  • do podania: 2 łyżki kuminu (ja dorzuciłam jeszcze odrobinę fenkułu), kilka kropel soku z cytryny, oliwa z oliwek.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do gorącego wywaru warzywnego dodaję obrane i pokrojone ziemniaki.
  2. Kalafior dzielę na różyczki, dodaję do wywaru i ziemniaków.
  3. W moździerzu rozcieram 1 łyżeczkę kuminu. Wrzucam do zupy.
  4. Gotuję do miękkości.
  5. Miksuję na gładki krem.
  6. Kumin prażę na suchej patelni, bardzo krótko.
  7. Posypuję zupę prażonym kuminem. Skrapiam cytryną i oliwą z oliwek.
  8. Podaję z pszenną pitą.


Warzywa psiankowate 2018

Inne zupy na blogu:

Toskańska zupa z jarmużu i białej fasoli

Ajoblanco – doskonały hiszpański chłodnik z migdałów

Ekspresowa zupa z za’atarem, kaszą bulgur i ciecierzycą

Pikantna marokańska zupa marchewkowa