Zupa migdałowa wigilijna
Zupa migdałowa to naprawdę pyszny, gęsty i kremowy deser! Nie zastąpi tradycyjnego barszczu z uszkami na samym początku, ale idealnie będzie pasować jako słodkie zwieńczenie uroczystej kolacji. Zupa migdałowa zresztą też ma swoją tradycję i to wcale nie krótką. Podawana była w domach bogatych szlacheckich gospodarzy we Wschodnich Kresach. Migdałowa polewka (tak też ją nazywano) symbolizowała obfitość i bogactwo. Pięknie pachniała w srebrnych miskach i zajadana była pewnie równie srebrnymi łyżkami przez dumnych szlachciców. A my swoją zupę migdałową możemy zrobić w przytulnym, domowym zaciszu i jeść ją w wigilijny wieczór lub na świąteczne śniadanie.
ZUPA MIGDAŁOWA WIGILIJNA – SKŁADNIKI:
- 1 litr mleka, u mnie migdałowe. Sprawdzi się także inne np. orzechowe
- 200 gramów migdałów
- 100 gramów ryżu
- 100 gramów rodzynek
- 4 łyżki syropu z agawy
- płaska łyżeczka cynamonu
- mała szczypta soli morskiej
Do przybrania:
- płatki migdałowe
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż płuczemy i gotujemy na sypko.
- Migdały zalewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki.
- Rodzynki także zalewamy gorącą wodą.
- Obrane migdały mielimy w maszynce lub rozdrabniamy mikserem.
- W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy migdały i gotujemy około 10 minut.
- Pod sam koniec gotowania wsypujemy rodzynki.
- Dodajemy syrop, sól oraz cynamon.
- Zupę migdałową podajemy z ryżem oraz uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
- Zupa migdałowa smakuje pysznie zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Inne świąteczne przepisy: