Zupa migdałowa wigilijna

Zupa migdałowa to naprawdę pyszny, gęsty i kremowy deser! Nie zastąpi tradycyjnego barszczu z uszkami na samym początku, ale idealnie będzie pasować jako słodkie zwieńczenie uroczystej kolacji. Zupa migdałowa zresztą też ma swoją tradycję i to wcale nie krótką. Podawana była w domach bogatych szlacheckich gospodarzy we Wschodnich Kresach. Migdałowa polewka (tak też ją nazywano) symbolizowała obfitość i bogactwo. Pięknie pachniała w srebrnych miskach i zajadana była pewnie równie srebrnymi łyżkami przez dumnych szlachciców. A my swoją zupę migdałową możemy zrobić w przytulnym, domowym zaciszu i jeść ją w wigilijny wieczór lub na świąteczne śniadanie. 

zupa migdałowaZUPA MIGDAŁOWA WIGILIJNA – SKŁADNIKI:

  • 1 litr mleka, u mnie migdałowe. Sprawdzi się także inne np. orzechowe
  • 200 gramów migdałów
  • 100 gramów ryżu
  • 100 gramów rodzynek
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • mała szczypta soli morskiej

Do przybrania:

  • płatki migdałowe
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż płuczemy i gotujemy na sypko.
  2. Migdały zalewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki.
  3. Rodzynki także zalewamy gorącą wodą.
  4. Obrane migdały mielimy w maszynce lub rozdrabniamy mikserem.
  5. W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy migdały i gotujemy około 10 minut.
  6. Pod sam koniec gotowania wsypujemy rodzynki.
  7. Dodajemy syrop, sól oraz cynamon.
  8. Zupę migdałową podajemy z ryżem oraz uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
  9. Zupa migdałowa smakuje pysznie zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Zupa migdałowa

Inne świąteczne przepisy:

Świąteczne pierniki

Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami

Domowa przyprawa do piernika