Zupa z dyni i fenkułu

Zupa z dyni – to chyba pierwsze danie, jakie przychodzi na myśl, kiedy widzimy dynię. Zupa krem z dyni to jesienna królowa, czy to w wersji na słodko, czy bardziej pikantnej. Warto eksperymentować z nowymi smakami i dorzucać do sprawdzonej wersji nowe składniki. Ja do swojej dodałam fenkuł i szarą renetę, które sprawiają, że jest nieco inna w smaku, ciekawa i lekko pikantna. Spróbujcie! 🙂 

Zupa z dyni

ZUPA KREM Z DYNI I FENKUŁU – SKŁADNIKI NA OKOŁO 5 PORCJI:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 większe jabłko,np. szara reneta
  • 1 bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • sól  i pieprz

Zupa z dyni

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię należy umyć, oczyścić z pestek i pokroić na cząstki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki).
  2. Fenkuł umyć, pokroić na kilka większych części.
  3. Cebulę także pokroić na większe kawałki, jabłko na pół.
  4. Warzywa, cebulę, całe ząbki czosnku i jabłko polać olejem roślinnym.  Piec w około 200 stopniach około 20-30 minut do miękkości.
  5. Miękkie warzywa zmiksować na krem razem z bulionem warzywnym.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i jogurtem kokosowym.

Inne przepisy z fenkułem w roli głównej:

Sałatka z fenkułem, jabłkiem i orzechami

Zapiekany fenkuł z puree ziemniaczno-jabłkowym