Zupa z dyni i fenkułu
Zupa z dyni – to chyba pierwsze danie, jakie przychodzi na myśl, kiedy widzimy dynię. Zupa krem z dyni to jesienna królowa, czy to w wersji na słodko, czy bardziej pikantnej. Warto eksperymentować z nowymi smakami i dorzucać do sprawdzonej wersji nowe składniki. Ja do swojej dodałam fenkuł i szarą renetę, które sprawiają, że jest nieco inna w smaku, ciekawa i lekko pikantna. Spróbujcie! 🙂
ZUPA KREM Z DYNI I FENKUŁU – SKŁADNIKI NA OKOŁO 5 PORCJI:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 kg dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 większe jabłko,np. szara reneta
- 1 bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
- 6 łyżek oleju roślinnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię należy umyć, oczyścić z pestek i pokroić na cząstki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki).
- Fenkuł umyć, pokroić na kilka większych części.
- Cebulę także pokroić na większe kawałki, jabłko na pół.
- Warzywa, cebulę, całe ząbki czosnku i jabłko polać olejem roślinnym. Piec w około 200 stopniach około 20-30 minut do miękkości.
- Miękkie warzywa zmiksować na krem razem z bulionem warzywnym.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i jogurtem kokosowym.
Inne przepisy z fenkułem w roli głównej: