Sałatka Zielonej Bogini

Wiralowa sałatka Zielonej bogini wraca do mnie zawsze, gdy chcę w zimne dni zjeść coś zdrowego i pełnego witamin. Taka ogromna miska sałatki z kapusty zajadana z czymś chrupkim zaspokoi tęsknotę za zielonymi, letnimi kompozycjami z warzyw.

Składniki:

  • pół główki średniej białej kapusty
  • jeden ogórek szklarniowy
  • pęczek szczypiorku lub mała czerwona cebula/szalotka

Sos:

  • 1 duże awokado
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 10 orzechów nerkowca
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • spora garść świeżej bazylii
  • garść świeżej mięty
  • mały pęczek natki pietruszki
  • każda inna zielenina zalegająca w lodówce typu szpinak, kolendra czy koperek.
  • prażone pestki dyni – kilka łyżek
  • sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę szatkujemy.
  2. Ogórek kroimy w plasterki lub w kostkę.
  3. Siekamy drobno szczypiorek lub cebulę.
  4. Składniki na sos blendujemy na gładką i aksamitną masę.
  5. Łączymy sos z resztą poszatkowanych składników.
  6. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub większą ilością soku z cytryny.
  7. Posypujemy pestkami dyni.
  8. Jemy z krakersami lub chrupiącymi tostami.