Zupa krem z białych warzyw

Kto z nas nie czeka na pierwsze wiosenne warzywa i owoce? Na pierwszą botwinkę, szczaw czy truskawki oraz inne cuda? Na razie musimy się zadowolić szaroburymi straganami i warzywniakami. Oczekiwanie na wiosnę możemy umilić sobie taką odżywczą zupą krem z białych warzyw. Prosto i smacznie 🙂

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW-SKŁADNIKI:

  • 2 pory
  • 200 – 250 gramów selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 gramów ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki zmielonego kuminu
  • pół łyżeczki suszonego imbiru/lub kawałeczek startego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pory (biała część) kroję na kawałki, seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę.
  2. Cebulę kroję w kostkę i smażę na trzech łyżkach oleju z przyprawami w garnku, w którym będzie się gotować zupa. Powinna się zeszklić, ale nie zarumienić.
  3. Dodaję pora i dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez chwilę. Uważam, by warzywa się nie spaliły.
  4. Do garnka wlewam wodę i resztę warzyw.
  5. Gotuję pod przykryciem do miękkości .
  6. Gotową zupę miksuję na gładki krem.
  7. Smakuję i doprawiam do smaku.