Solianka grzybowa – rosyjska, kwaśna zupa
Solianka – co to jest za zupa! Bogata w składniki, esencjonalna, o kwaśnym, wyrazistym smaku. Nie brak jej wyrazistego charakteru i na pewno nie będzie nikomu obojętna. Pochodzi z Rosji, ale jest też znana w państwach byłego ZSRR. Jej bardziej rozpowszechniona wersja to ta mięsna, a dwie pozostałe to rybna i właśnie grzybowa. Mięsna jest przygotowywana z kilku rodzajów mięs, grzybowa zaś podobnie – znajdziemy tam grzyby suszone, świeże i marynowane (dodaje się także kiszone grzyby) .
GRZYBOWA SOLIANKA – SKŁADNIKI:
- 3 litry bulionu warzywnego
- 3 średnie cebule
- 2 większe marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 gramów świeżych grzybów np. boczniaków
- 200 gramów grzybów marynowanych
- 50 gramów suszonych grzybów
- 300 gramów kiszonych ogórków
- 200 ml wody z kiszonych ogórków
- 500 gramów ziemniaków
- sok z jednej cytryny
- 150 gramów oliwek
- 50 gramów kaparów
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby zalewam gorącą wodą na kilka godzin.
- Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekam w kostkę. Boczniaki w większą kostkę.
- Smażę na oleju roślinnym, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i wędzoną)
- Dodaję koncentrat pomidorowy wody i duszę wszystko przez kilka minut.
- Ziemniaki kroję w kostkę.
- Marchew, boczniaki z cebulą oraz ziemniaki dodaję do bulionu. Dodaję także suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
- Marynowane grzyby kroję w kostkę i dodaję do zupy.
- Gotuję całość aż ziemniaki będę miękkie.
- Czas na kwaśne produkty. Dodaję posiekane w kostkę ogórki kiszone oraz wodę z kiszonych ogórków.
- Dorzucam oliwki oraz kapary.
- Soliankę gotuję na średnim ogniu.
- Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Solę na końcu, ponieważ ogórki, kapary i oliwki są już słone. Jeżeli jest za mało kwaśna, dodaję soku z cytryny.
- Podaję z plastrem cytryny, natką pietruszki i sojowym jogurtem.