Sałatka z glonami wakame i ogórkiem

Uwielbiam tę sałatkę! Pasuje do cięższych, orientalnych sosów i dań czy do sushi. Zawsze z chęcią ją jadałam w restauracjach, więc pewnego razu pomyślałam, że pora zrobić własną. Tym bardziej, że wykonanie jest proste, szybkie i przyjemne. Tylko glony wakame trzeba poszukać dalej, niż w osiedlowym sklepiku.

Przyjemnie chrupiąca, pełna jodu (dobra wiadomość dla wegan) i po prostu bardzo smaczna.

SAŁATKA Z GLONAMI WAKAME:

  • 50 gramów suszonych glonów wakame
  • 1 nieduży, świeży ogórek

Dressing:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki startego, świeżego imbiru
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pociętej cebulki dymki (biała część)
sałatka z glonów wakame

PRZYGOTOWANIE:

  1. Glony zalewam 4 kubkami ciepłej wody i odstawiam aż zwiększą objętość i staną się miękkie (trwa to kilka minut ok. 5-10)
  2. Ogórki kroję w cienkie półplasterki.
  3. W miseczce lub słoiku (będzie łatwiej mieszać) mieszam wszystkie składniki sosu.
  4. Glony odcedzam.
  5. Dokładnie mieszam z glonami wakame i ogórkiem.