Sałatka z glonami wakame i ogórkiem
Uwielbiam tę sałatkę! Pasuje do cięższych, orientalnych sosów i dań czy do sushi. Zawsze z chęcią ją jadałam w restauracjach, więc pewnego razu pomyślałam, że pora zrobić własną. Tym bardziej, że wykonanie jest proste, szybkie i przyjemne. Tylko glony wakame trzeba poszukać dalej, niż w osiedlowym sklepiku.
Przyjemnie chrupiąca, pełna jodu (dobra wiadomość dla wegan) i po prostu bardzo smaczna.
SAŁATKA Z GLONAMI WAKAME:
- 50 gramów suszonych glonów wakame
- 1 nieduży, świeży ogórek
Dressing:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1,5 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki startego, świeżego imbiru
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pociętej cebulki dymki (biała część)
PRZYGOTOWANIE:
- Glony zalewam 4 kubkami ciepłej wody i odstawiam aż zwiększą objętość i staną się miękkie (trwa to kilka minut ok. 5-10)
- Ogórki kroję w cienkie półplasterki.
- W miseczce lub słoiku (będzie łatwiej mieszać) mieszam wszystkie składniki sosu.
- Glony odcedzam.
- Dokładnie mieszam z glonami wakame i ogórkiem.