Chłodnik z ogórków i awokado
Upały we wrześniu nie odpuszczają, więc ratuję się aksamitnym chłodnikiem z ogórków i awokado. Ekspresowy, odświeżający, po prostu pyszny.
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe
- 1 większe awokado
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki octu jabłkowego/ z białego wina
- 200 ml jogurtu roślinnego (ewentualnie mleka kokosowego, śmietany sojowej)
- garść kolendry
- kilka listków świeżej mięty
- 200-250 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mała papryczka chilli
- sól i pieprz
- sos sriracha – kilka kropel opcjonalnie dla zaostrzenia smaku.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksuję na puszysty i aksamitny krem.
- Doprawiam do smaku.
- Podaję schłodzony z kostkami lodu.