Chłodnik z ogórków i awokado

Upały we wrześniu nie odpuszczają, więc ratuję się aksamitnym chłodnikiem z ogórków i awokado. Ekspresowy, odświeżający, po prostu pyszny.

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 większe awokado
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego/ z białego wina
  • 200 ml jogurtu roślinnego (ewentualnie mleka kokosowego, śmietany sojowej)
  • garść kolendry
  • kilka listków świeżej mięty
  • 200-250 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała papryczka chilli
  • sól i pieprz
  • sos sriracha – kilka kropel opcjonalnie dla zaostrzenia smaku.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki miksuję na puszysty i aksamitny krem.
  2. Doprawiam do smaku.
  3. Podaję schłodzony z kostkami lodu.