Faszerowane pomidory
Pełne słodyczy i symbol dojrzałego lata – soczyste pomidory. Tym razem faszerowane komosą lub ryżem oraz bazylią.
Składniki:
- 5-6 pomidorów
- 100 gramów komosy ryżowej/ryżu
- duża cebula
- dwa ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + oliwa do posmarowanie wydrążonych pomidorów
- mały pęczek świeżej bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ryż lub komosę gotujemy.
- Umyte i wysuszone pomidory myjemy. Ostrym nożem odcinamy górę pomidora. Pomidorową czapkę odkładamy.
- Pomidory wydrążamy łyżką. Miąższ zostawiamy na później.
- Na oliwie smażymy poszatkowaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę całość smażymy aż do zarumienienia.
- Dodajemy miąższ pomidorowy, przyprawy oraz poszatkowaną bazylię. Dodajemy ugotowaną komosę lub ryż. Mieszamy.
- Pomidory smarujemy oliwą, nakładamy farsz i przykrywamy czapeczką (też posmarowaną oliwą).
- Zapiekamy ok. 20-25 minut w piekarniku. Pomidory powinny być miękkie.