Faszerowane pomidory

Pełne słodyczy i symbol dojrzałego lata – soczyste pomidory. Tym razem faszerowane komosą lub ryżem oraz bazylią.

Składniki:

  • 5-6 pomidorów
  • 100 gramów komosy ryżowej/ryżu
  • duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + oliwa do posmarowanie wydrążonych pomidorów
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż lub komosę gotujemy.
  2. Umyte i wysuszone pomidory myjemy. Ostrym nożem odcinamy górę pomidora. Pomidorową czapkę odkładamy.
  3. Pomidory wydrążamy łyżką. Miąższ zostawiamy na później.
  4. Na oliwie smażymy poszatkowaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę całość smażymy aż do zarumienienia.
  5. Dodajemy miąższ pomidorowy, przyprawy oraz poszatkowaną bazylię. Dodajemy ugotowaną komosę lub ryż. Mieszamy.
  6. Pomidory smarujemy oliwą, nakładamy farsz i przykrywamy czapeczką (też posmarowaną oliwą).
  7. Zapiekamy ok. 20-25 minut w piekarniku. Pomidory powinny być miękkie.