Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków imitujące przyprawami te mięsne, to świetna propozycja na sylwestrowy, ale nie tylko, stół. Podane na gorąco, ze świeżym pieczywem, są rozgrzewające, pachnące przyprawami i lekkie. Bardzo aromatyczne i sycące a do tego banalnie proste. Lista składników jest dość długa, ale w większości to znane, polskie przyprawy, które z pewnością mamy w kuchni. Flaczki, także te w wersji tradycyjnej, są pikantne, dlatego te boczniakowe także nie powinny od nich odstępować.
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW – SKŁADNIKI:
- 2 litry wywary warzywnego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 gramów boczniaków
- 3 średnie marchewki
- 2 pietruszka
- kawałek selera
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki kminku
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 4 łyżki majeranku
- 2 łyżki lubczyku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 20 gramów świeżego imbiru
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebule tnę w cienkie piórka.
- Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę smażę z dwoma łyżkami oleju na złoto. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę smażę i dodaję do niej warzywa. Chwilę całość duszę.
- Wszystko dodaję do wywaru warzywnego.
- Grzyby myję i osuszam. Kroję w dość cienkie paski.
- Smażę je na kolejnych dwóch łyżkach oleju – krótko i na większym ogniu. Grzybów nie mieszam, bo wówczas puszczają bardzo dużo wody i się rozpadają.
- Usmażone grzyby lądują do wywaru.
- Czas na doprawianie – dodaję wszystkie składniki; majeranek rozcieram w dłoniach, imbir ścieram na tarce.
- Dodaję sos sojowy i koncentrat.
- Mieszam i gotuję na małym ogniu ok. 20 minut.
- Przed podaniem sprawdzam smak – dosalam, jeżeli trzeba i dodaję świeżo zmielonego pieprzu.
- Podaję z ulubionym pieczywem.