Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków imitujące przyprawami te mięsne, to świetna propozycja na sylwestrowy, ale nie tylko, stół. Podane na gorąco, ze świeżym pieczywem, są rozgrzewające, pachnące przyprawami i lekkie. Bardzo aromatyczne i sycące a do tego banalnie proste. Lista składników jest dość długa, ale w większości to znane, polskie przyprawy, które z pewnością mamy w kuchni. Flaczki, także te w wersji tradycyjnej, są pikantne, dlatego te boczniakowe także nie powinny od nich odstępować.

FLACZKI Z BOCZNIAKÓW – SKŁADNIKI: 

  • 2 litry wywary warzywnego 
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 500 gramów boczniaków 
  • 3 średnie marchewki 
  • 2 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • pół łyżeczki kminku 
  • 2 łyżki wędzonej papryki 
  • 4 łyżki majeranku 
  • 2 łyżki lubczyku 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 20 gramów świeżego imbiru 
  • 5 łyżek sosu sojowego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 4 łyżki oleju roślinnego 
  • sól i świeżo zmielony pieprz 

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Cebule tnę w cienkie piórka. 
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. 
  3. Cebulę smażę z dwoma łyżkami oleju na złoto. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę smażę i dodaję do niej warzywa. Chwilę całość duszę. 
  4.  Wszystko dodaję do wywaru warzywnego. 
  5. Grzyby myję i osuszam. Kroję w dość cienkie paski.
  6. Smażę je na kolejnych dwóch łyżkach oleju – krótko i na większym ogniu. Grzybów nie mieszam, bo wówczas puszczają bardzo dużo wody i się rozpadają. 
  7. Usmażone grzyby lądują do wywaru. 
  8. Czas na doprawianie – dodaję wszystkie składniki; majeranek rozcieram w dłoniach, imbir ścieram na tarce. 
  9. Dodaję sos sojowy i koncentrat. 
  10. Mieszam i gotuję na małym ogniu ok. 20 minut. 
  11. Przed podaniem sprawdzam smak – dosalam, jeżeli trzeba i dodaję świeżo zmielonego pieprzu. 
  12. Podaję z ulubionym pieczywem.