Musztardowe frytki z batatów
Frytki – lubię i takie smażone na głębokim, i takie pieczone z niewielką ilością oleju. Z tym, że takich smażonych nigdy nie robię w domu. Na blogu pojawiły się może ze dwa takie przepisy utopione w oleju i od tamtego czasu unikam smażenia na głębokim tłuszczu jak ognia. Pieczone, batatowe frytki są fajną odmianą od tych dobrze nam znanych. Do tego dochodzi musztardowa marynata z chrupiącą gorczycą. Pycha 🙂
MUSZTARDOWE FRYTKI Z BATATÓW – SKŁADNIKI:
- 1 kg batatów
- 5 łyżek musztardy
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 3 łyżki gorczycy
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty obieram lub dokładnie szoruję.
- Tnę je na niezbyt cienkie słupki.
- W misce mieszam musztardę, syrop z agawy, olej i przyprawy.
- Bataty dokładnie obtaczam w musztardowej marynacie.
- Wykładam je na blaszkę do pieczenia uważając by każda frytka miała trochę przestrzeni i nie zlepiały się ze sobą.
- Piekę ok. 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do miękkości.