Orkiszowe placki z owocami
Jeszcze kilka dni temu objadałam się cudownymi, tureckimi oliwkami ze stambulskiego bazaru. Pysznymi çiğ köfte (będzie przepis), melonami tak dojrzałymi, jak nigdzie indziej i innymi cudownościami. W Polsce czekały na mnie truskawki! Co roku jem ich zawsze bardzo dużo, coby zimą nie żałować 😀 W ten sposób powstał bardzo prosty przepis na śniadaniowe placki. Zawsze się zastanawiam, czy dzielić się takimi prostymi przepisami jak ten. W końcu jednak dochodzę do wniosku, że przecież tak gotuję, raczej prosto, szybko. I dziś też tak jest – na blogowy stół lądują orkiszowe placki z owocami. Dodatki dowolne – ja nie mogłam się oprzeć świeżym truskawkom.
ORKISZOWE PLACKI – SKŁADNIKI NA 1 DUŻE ŚNIADANIE
- 150 gramów mąki orkiszowej
- 50 gramów mąki kukurydzianej
- 400 ml zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do smażenia – 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
- świeże owoce: truskawki, maliny itp.
- syrop z agawy lub klonowy
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki na placki miksuję. Powinny mieć gęstą konsystencję, ale jednocześnie lejącą.
- Masę można zostawić na ok. 10 minut, ale gdy się śpieszę, zwykle smażę od razu.
- Na patelnię wlewam olej i rozgrzewam.
- Smażę niewielkie placki z obu stron (przerzucam na drugą stronę, gdy pojawią się pęcherzyki).
- Podaję z syropem i owocami.