Orkiszowe placki z owocami

Jeszcze kilka dni temu objadałam się cudownymi, tureckimi oliwkami ze stambulskiego bazaru. Pysznymi çiğ köfte (będzie przepis), melonami tak dojrzałymi, jak nigdzie indziej i innymi cudownościami. W Polsce czekały na mnie truskawki! Co roku jem ich zawsze bardzo dużo, coby zimą nie żałować 😀 W ten sposób powstał bardzo prosty przepis na śniadaniowe placki. Zawsze się zastanawiam, czy dzielić się takimi prostymi przepisami jak ten. W końcu jednak dochodzę do wniosku, że przecież tak gotuję, raczej prosto, szybko. I dziś też tak jest – na blogowy stół lądują orkiszowe placki z owocami. Dodatki dowolne – ja nie mogłam się oprzeć świeżym truskawkom.

ORKISZOWE PLACKI – SKŁADNIKI NA 1 DUŻE ŚNIADANIE

  • 150 gramów mąki orkiszowej
  • 50 gramów mąki kukurydzianej
  • 400 ml zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do smażenia – 1 łyżeczka oleju

Dodatkowo:

  • świeże owoce: truskawki, maliny itp.
  • syrop z agawy lub klonowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki na placki miksuję. Powinny mieć gęstą konsystencję, ale jednocześnie lejącą.
  2. Masę można zostawić na ok. 10 minut, ale gdy się śpieszę, zwykle smażę od razu.
  3. Na patelnię wlewam olej i rozgrzewam.
  4. Smażę niewielkie placki z obu stron (przerzucam na drugą stronę, gdy pojawią się pęcherzyki).
  5. Podaję z syropem i owocami.