Pieczarki w przepysznym sosie
Przychodzę z kolejnym przepisem na śniadanie na wypasie w dni, kiedy możemy pozwolić sobie na coś innego niż pośpieszne jedzone płatki . Może także być drugim śniadaniem lub lunchem. Pieczarki w przepysznym sosie, bardzo umamiczne i proste.
Zajadałam je z pieczywem i szpinakiem, który usmażyłam na tej samej patelni. Dobrym sposobem smażenia grzybów jest położenie na nich mniejszej, czystej patelni. Na tej mniejszej można położyć coś ciężkiego (ja położyłam moździerz i trzymałam by nie porysować patelni, można jednak po prostu mocniej przycisnąć) i przyciskając idealnie usmażyć pieczarki. Ten sposób podpatrzyłam na jednym z kulinarnych kanałów (https://www.youtube.com/watch?v=2oN_YB6wXsE&t=15s&ab_channel=WickedKitchen – sposób smażenia jest pokazany w 7 minucie filmiku). Pozwala on dosmażyć większe kawałki grzybów, jednocześnie zachowując ich soczystość i nie zalewając ich litrami oleju 🙂
Składniki:
- 300- 350 gramów mniejszych pieczarek
- 1 łyżka wegańskiego masła + 1 łyżka oliwy z oliwek (zamiast masła można dodać większą ilość oliwy)
Sos:
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka balsamico (kremu balsamicznego)
- pół łyżki srirachy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku starty na tarce
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz
Dodatki:
- 300 gramów świeżego szpinaku usmażonego na łyżeczce oliwy z 1 ząbkiem czosnku z solą i pieprzem. Szpinak można także zblanszować, doprawić solą i pieprzem i kapką soku z cytryny.
- pieczywo
Przygotowanie:
- Składniki na sos mieszam w miseczce.
- Na patelni rozgrzewam wegańskie masło i oliwę.
- Wrzucam pieczarki i dość intensywnie smażę w całości.
- Dobrym sposobem na usmażenie grzybów jest położenie na nich mniejszą patelnie i mocno przycisnąć. Piszę o tym we wstępie 🙂
- Po ok. 5 minutach smażenia wlewam na patelnie sos, mieszam i czekam aż woda odparuje a sos stanie się gesty i zredukowany.
- Zajadam ze szpinakiem i chlebem, można prosto z patelni, wtedy lepiej wyciera się z niej pyszny sos.