Pieczone pomidorki- pomysł na proste danie
Mój ulubiony sos do makaronu, polenty czy kaszy. Pieczone pomidory, im dłużej się pieką, tym lepiej. Bardzo aromatyczne i pełne umami.
Pieczone pomidory – składniki:
- ok. 1 kg pomidorków koktajlowych
- główka czosnku
- 80 ml oleju roślinnego
- łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych
- świeża bazylia lub inne świeże zioła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomidorki nakłuwam widelcem, zalewam olejem. Dodaję całe ząbki czosnku, cukier, sól i pieprz oraz gałązki bazylii.
- Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na około godzinę (180 stopni).
- Pod koniec pieczenia część pomidorków oraz czosnek rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, dodaję płatki drożdżowe i mieszam.
- Podaję z makaronem i świeżą bazylią.
- jeżeli pomidory są na gałązce warto je piec z nią
- pomidorki można przechowywać zalane oliwą i podawać jako dodatek np. do hummusu