Razowa chałka z domowym mlekiem z nerkowców
Chałka w mleku, bułka w mleku – to dość popularna słodka przekąska, którą zapewne wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Świeże ciasto drożdżowe maczane w mleku – prawdziwa rozpusta! Dlaczego by nie wrócić do tych chwil w trochę zdrowszej odsłonie. Chałka na razowej mące jest trochę inna, niż na białej. Jest cięższa i bardziej syci. Z dodatkiem mlekiem z nerkowców jest przepysznym śniadaniem.
Krążą plotki, że drożdże na ksylitolu nie rosną. Sprawdziłam i muszę przyznać, że zaczyn faktycznie nie rośnie tak, jak ten z cukrem, ale rośnie! Chałka wyrosła naprawdę duża. Jeżeli nie macie nic do białego cukru, śmiało można go użyć (podobnie z białą mąką).
RAZOWA CHAŁKA:
Na zaczyn:
- 30 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki mleka owsianego
Ciasto:
- 500 gramów pszennej razowej mąki
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
- 50 gramów ksylitolu
- 200 ml mleka owsianego
- 50 ml oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Ciepłe (nie gorące!) mleko rozdrabniamy misce z mąką, ksylitolem i drożdżami.
- Zakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Zmielone siemię zalewam wodą i mieszam. Odstawiam na kilka minut.
- Mąkę przesiewam (niekoniecznie), dodaję zaczyn, ksylitol, mleko owsiane, siemię lniane i olej.
- Wyrabiam ciasto około 10 minut. Powinno być zwarte i odchodzić od dłoni.
- Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na 1.5 godziny.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiam.
- Dzielę na 6 równych części i rozwałkowuje je w wałki długości około 25-30 cm.
- Łączę początek i plotę w warkocz.
- Chałkę trzymam w ciepłym miejscu (np. przy nagrzewającym się piekarniku) jeszcze przez około 15 minut, by jeszcze trochę wyrosła.
- Piekę 30 minut w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku, aż się zarumieni a patyczek będzie suchy.
MLEKO NERKOWCOWE:
- 120 gramów orzechów nerkowca
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta cynamonu i kardamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Nerkowce zalewam 2 szklankami wody na kilka godzin/całą noc.
- Wodę wyleam, zalewam dwoma szklankami nowej wody.
- Miksuję w mikserze kielichowym , dodaję syrop klonowy, cynamon i kardamon.