Razowa chałka z domowym mlekiem z nerkowców

Chałka w mleku, bułka w mleku – to dość popularna słodka przekąska, którą zapewne wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Świeże ciasto drożdżowe maczane w mleku – prawdziwa rozpusta! Dlaczego by nie wrócić do tych chwil w trochę zdrowszej odsłonie. Chałka na razowej mące jest trochę inna, niż na białej. Jest cięższa i bardziej syci. Z dodatkiem mlekiem z nerkowców jest przepysznym śniadaniem.

razowa chałka

Krążą plotki, że drożdże na ksylitolu nie rosną. Sprawdziłam i muszę przyznać, że zaczyn faktycznie nie rośnie tak, jak ten z cukrem, ale rośnie! Chałka wyrosła naprawdę duża. Jeżeli nie macie nic do białego cukru, śmiało można go użyć (podobnie z białą mąką).

RAZOWA CHAŁKA:

Na zaczyn:

  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka owsianego

Ciasto:

  • 500 gramów pszennej razowej mąki
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
  • 50 gramów ksylitolu
  • 200 ml mleka owsianego
  • 50 ml oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciepłe (nie gorące!) mleko rozdrabniamy misce z mąką, ksylitolem i drożdżami.
  2. Zakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Zmielone siemię zalewam wodą i mieszam. Odstawiam na kilka minut.
  4. Mąkę przesiewam (niekoniecznie), dodaję zaczyn, ksylitol, mleko owsiane, siemię lniane i olej.
  5. Wyrabiam ciasto około 10 minut. Powinno być zwarte i odchodzić od dłoni.
  6. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na 1.5 godziny.
  7. Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiam.
  8. Dzielę na 6 równych części i rozwałkowuje je w wałki długości około 25-30 cm.
  9. Łączę początek i plotę w warkocz.
  10. Chałkę trzymam w ciepłym miejscu (np. przy nagrzewającym się piekarniku) jeszcze przez około 15 minut, by jeszcze trochę wyrosła.
  11. Piekę 30 minut w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku, aż się zarumieni a patyczek będzie suchy.

MLEKO NERKOWCOWE:

  • 120 gramów orzechów nerkowca
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta cynamonu i kardamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nerkowce zalewam 2 szklankami wody na kilka godzin/całą noc.
  2. Wodę wyleam, zalewam dwoma szklankami nowej wody.
  3. Miksuję w mikserze kielichowym , dodaję syrop klonowy, cynamon i kardamon.