Sałatka ze szparagów i młodych ziemniaków
Sałatka ze szparagów to wiosenna propozycja na wykorzystanie szparagów w swojej kuchni. Pełna warzyw i wiosny, prosta i smaczna. Sezon na szparagi trwa tylko 2 miesiące, warto z niego korzystać i przygotowywać takie zielone dania.
SAŁATKA ZE SZPARAGÓW – SKŁADNIKI:
- 500 gramów szparagów
- 500 gramów młodych ziemniaków
- pęczek rzodkiewek
- 1 nieduży zielony ogórek
- posiekany pęczek szczypiorku
- posiekany pęczek koperku
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
Dressing:
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki dokładnie szoruję i myję. Kroję na ćwiartki. Gotuję do miękkości.
- Ze szparagów usuwam twarde i zdrewniałe końcówki i gotuję na parze około 10 minut.
- Rzodkiewki kroję na cienkie plasterki.
- Ogórek na plasterki.
- Składniki na sos dokładnie mieszam w zamkniętym słoiczku.
- Składniki na sałatkę mieszam z sosem, z koperkiem i szczypiorkiem.