Sałatka ze szparagów i młodych ziemniaków

Sałatka ze szparagów to wiosenna propozycja na wykorzystanie szparagów w swojej kuchni. Pełna warzyw i wiosny, prosta i smaczna. Sezon na szparagi trwa tylko 2 miesiące, warto z niego korzystać i przygotowywać takie zielone dania.

SAŁATKA ZE SZPARAGÓW – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów szparagów
  • 500 gramów młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 nieduży zielony ogórek
  • posiekany pęczek szczypiorku
  • posiekany pęczek koperku
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)

Dressing:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie szoruję i myję. Kroję na ćwiartki. Gotuję do miękkości.
  2. Ze szparagów usuwam twarde i zdrewniałe końcówki i gotuję na parze około 10 minut.
  3. Rzodkiewki kroję na cienkie plasterki.
  4. Ogórek na plasterki.
  5. Składniki na sos dokładnie mieszam w zamkniętym słoiczku.
  6. Składniki na sałatkę mieszam z sosem, z koperkiem i szczypiorkiem.