Sałatka Zielonej Bogini
Wiralowa sałatka Zielonej bogini wraca do mnie zawsze, gdy chcę w zimne dni zjeść coś zdrowego i pełnego witamin. Taka ogromna miska sałatki z kapusty zajadana z czymś chrupkim zaspokoi tęsknotę za zielonymi, letnimi kompozycjami z warzyw.
Składniki:
- pół główki średniej białej kapusty
- jeden ogórek szklarniowy
- pęczek szczypiorku lub mała czerwona cebula/szalotka
Sos:
- 1 duże awokado
- 2 małe ząbki czosnku
- 10 orzechów nerkowca
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- spora garść świeżej bazylii
- garść świeżej mięty
- mały pęczek natki pietruszki
- każda inna zielenina zalegająca w lodówce typu szpinak, kolendra czy koperek.
- prażone pestki dyni – kilka łyżek
- sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
- Kapustę szatkujemy.
- Ogórek kroimy w plasterki lub w kostkę.
- Siekamy drobno szczypiorek lub cebulę.
- Składniki na sos blendujemy na gładką i aksamitną masę.
- Łączymy sos z resztą poszatkowanych składników.
- Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub większą ilością soku z cytryny.
- Posypujemy pestkami dyni.
- Jemy z krakersami lub chrupiącymi tostami.